5 ani de ACTEDO, 5 ani de activism pentru drepturile omului

25.03.2018 / 20:17 / Noutăți

Sâmbătă, 24 martie, ACTEDO a sărbătorit alături de prieteni și colaboratori 5 ani de activitate și 3 ani de la lansarea Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului. Au fost cinci ani plini, cu provocări și reușite, timp în care organizația noastră a crescut constant, și-a extins ariile de activitate și a produs un impact real în comunitate.

Pe lângă prilej de sărbătoare, recepția aniversară a oferit o privire retrospectivă a anului 2017 pentru ACTEDO. Echipa noastră a vorbit participanților despre rezultatele Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului în anul trecut, despre activitățile noastre de advocacy la ONU în cadrul UPR, precum și despre implicarea noastră în activismul local clujean. Printre reușite, amintim:

Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului

  • 78 de Avocați Pro Bono în 14 județe și mun. București
  • 163 beneficiari sprijiniți până în prezent în a avea acces la justiție
  • în 2017: 8 cazuri preluate de Avocați Pro Bono și 18 cazuri care au beneficiat de sprijinul ACTEDO în proceduri juridico-administrative
  • Arii de drepturile omului (în ordinea frecvenței): sănătate, violență de gen, încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități, discriminare, drepturi parentale, drepturi locative.

Advocacy în cadrul mecanismului UPR (Evaluarea Periodică Universală) al ONU

În decembrie 2017, ACTEDO a prezentat raportul său pentru UPR cu privire la evoluția drepturilor omului în România în ultimii 5 ani. Dintre cele 19 recomandări făcute de ACTEDO statului român, 11 au fost preluate de alte state membre ONU și adresate României, dintre care amintim:

  • reglementarea și promovarea avocaturii pro bono
  • crearea de servicii integrate pentru supraviețuitoarele violenței sexuale
  • introducerea educației sexuale ca disciplină obligatorie în școli.

Activism LGBT+

În 2017, ACTEDO s-a aliat comunității LGBT+ locale și s-a numărat printre organizatorii primei ediții a Cluj Pride, alături de PRIDE Romania și Asociația Go Free, festival comunitar care a inclus un marș cu peste 800 de participanți și o serie de ateliere, dezbateri și proiecții de film. Campania online #SpuneDrept, desfășurată de noi în cadrul Cluj Pride, a fost distinsă cu Premiul I la categoria „Participarea tinerilor în comunitate” la Gala Tineretului din România (Bacău, 11 noiembrie 2017).

Ne-am implicat, de asemenea, în organizarea festivalului internațional de Film Serile Filmului Gay (SFG), 17-25 noiembrie 2017, contribuind, printre altele, cu introducerea în premieră a unei zile de proiecții dedicate exclusiv drepturilor omului.

*

Realizările celor cinci ani ne încurajează să mergem mai departe și să continuăm să apărăm drepturile celor mai vulnerabili membri ai societății, contribuind la realizarea justiției sociale.

Pentru mai multe fotografii de la eveniment, accesați pagina noastră de Facebook.

 DSC_0031