Memoriu privind necesitatea reglementării avocaturii pro bono în România

29.06.2017 / 13:06 / Acces la Justiție

În data de 26 mai 2017, ACTEDO a trimis Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România un Memoriu privind necesitatea reglementării avocaturii pro bono în România, prin care subliniam:

1. Impedimentele privind accesul la justiție al grupurilor vulnerabile ce decurg din norma metodologică nr. 1/2016 privind procedura aplicării prevederilor art. 71 alin. (2) din Legea nr. 51/1995, normă metodologică ce impune acordul Decanului Baroului în privința acordării asistenței juridice gratuite, limitând libertatea de decizie a avocatului în cauză.

2. Necesitatea avocaturii pro bono în România, ca instrument complementar de facilitare a accesului la justiție al grupurilor vulnerabile.

Plecând de la experiența coordonării Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului, Memoriul ACTEDO evidențiază actualele limitări ale cadrului legislativ și metodologic românesc și propune soluții concrete menite să sprijine realizarea justiției sociale, precum și să consolideze caracterul liberal al profesiei de avocat.

Memoriul ACTEDO a primit susținerea dlui Avocat Dan-Sebastian Chertes, din cadrul SCPA „Sergiu Bogdan & Asociații” și Avocat Pro Bono în Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului, căruia îi mulțumim pentru dedicarea și seriozitatea cu care încurajează reglementarea avocaturii pro bono în România. Despre demersurile făcute de dumnealui în domeniu puteți citi mai multe pe blogul Avocatura Altfel.

Puteți accesa textul integral al Memoriului aici.

lady-justice-2388500_960_720