Menu
  Donează  
Menu

aprilie 30, 2016

13 scrisori trimise autorităților publice în domeniul accesului la justiție

Cu ocazia publicării Raportului de activitate al Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului în 2015, ACTEDO a trimis 13 scrisori instituțiilor publice relevante din domeniul accesului la justiție, anume: Guvernul României, Ministerul Justiției, Ministerul Fondurilor Europene, Uniunea Națională a Barourilor, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, barouri și instanțe locale, precum și alte instituții cu un rol relevant în asigurarea accesului la justiție.

În esenţă, scrisorile încurajează instituţiile cu atribuţii în domeniul accesului la justiţie (inclusiv al educaţiei juridice) să susţină public practica avocaturii pro bono, să facă demersuri pentru reglementarea avocaturii pro bono, să sprijine ONG-urile care lucrează cu grupuri vulnerabile, să înființeze o linie de finanțare distinctă în domeniul drepturilor omului şi să organizeze formare în acest domeniu pentru profesiile juridice.

Redăm mai jos cele mai importante puncte. Scrisorile pot fi consultate aici.

- având în vedere rolul important al avocatului în procesul de schimbare socială și protejare a drepturilor omului, precum și lipsa unei tradiții în România a practicii avocaturii pro bono (spre deosebire de alte țări, ca de exemplu Franța sau Marea Britanie, unde avocatura pro bono este foarte întâlnită și susținută de către organele de organizare și funcționare a profesiei de avocat), recomandăm Ministerului Justiției, Uniunii Naționale a Barourilor și Guvernului României încurajarea expresă a avocaturii pro bono ca instrument de promovare a drepturilor omului și asumarea acestui tip de avocatură de către instituțiile cu responsabilităţi în domeniul asigurării accesului la justiţie.

- solicităm Ministerului Justiției, Uniunii Naționale a Barourilor și Guvernului României susţinerea ONG-urilor, în particular a celor care lucrează direct cu grupuri vulnerabile, sprijin pentru a obţine asistenţă juridică gratuită, prin programe specifice de consultare care pot fi organizate de către Barouri, cu sprijinul Ministerului Justiției, în fiecare județ sau la nivel național.

- dat fiind faptul că încălcarea drepturilor și a libertăților fundamentale menține un cerc vicios de sărăcie și ținând cont de situația precară cu care se confruntă multiple grupuri vulnerabile din România, solicităm Ministerului Justiției și Ministerului Fondurilor Europene crearea unei linii distincte de finanțare în domeniul drepturilor omului și al accesului la justiție, care să contribuie la multiplicarea serviciilor de acest gen oferite persoanelor ale căror drepturi fundamentale sunt încălcate. Considerăm că este deosebit de îngrijorător faptul că domeniul drepturilor omului este acoperit într-o foarte mică măsură de programele de finanțare nerambursabilă din România, în ciuda nevoii grupurilor vulnerabile de a avea acces la justiție și de a fi capacitate spre a-și apăra drepturile fundamentale.

- de asemenea, dorim să atragem atenția Ministerului Fondurilor Europene asupra nevoii urgente de modernizare a mecanismelor de finanțare pentru a susține dezvoltarea societății civile în România, precum și modernizarea procedurilor de finanțare, pentru a răspunde nevoilor societății civile în lucrul direct cu beneficiarii.

- recomandăm Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților realizarea mai multor sesiuni de formare pentru avocați în domeniul drepturilor omului, în special al anti-discriminării.

- recomandăm dezvoltarea clinicii juridice din cadrul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai, pentru a include cazuri reale și pentru a veni în sprijinul acestui model de practică a avocaturii pro bono, oferind asistență juridică persoanelor vulnerabile. Clinica juridică este recunoscută internațional ca un instrument eficient nu doar de facilitare a accesului la justiție a persoanelor vulnerabile din societate, ci și de învățare practică pentru studenți.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram