Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului - ACTEDO a trimis în data de 28 iulie 2016 o plângere către Preşedintele CNCD, arătând timpul exagerat şi nerezonabil de care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării are nevoie pentru a analiza o petiţie simplă de 2 pagini – 17 luni de zile. Deşi legea prevede că petiţiile se soluţionează în 90 de zile, CNCD a depăşit de 6 ori acest termen, fără nicio justificare.
Acum mai bine de un an şi jumătate, pe 5 februarie 2015, ACTEDO a sesizat CNCD cu o petiţie referitoare la o reclamă radio cu conţinut discriminator la adresa femeilor. Conţinutul petiţiei are 2 pagini şi este însoţită, ca probatoriu, doar de un CD cu înregistrarea reclamei. După ce s-a deschis dosar la CNCD, a avut loc o singură audiere (în data de 20 aprilie 2015), unde cei responsabili pentru reclamă nu au venit şi nu au depus niciun document. Aşadar, dosarul fiind unul relativ simplu, aşteptarea era ca hotărârea CNCD să fie adoptată la scurt timp.
Dimpotrivă, ACTEDO aşteaptă de 17 luni să îi fie comunicată o hotărâre. Avocata ACTEDO, Dana Ududec, a încercat de mai multe ori să obţină informaţii despre dosar şi a observat că lucrurile stagnează fără niciun motiv – nu existau probe noi sau alte documente decât cele depuse de ACTEDO.
„Problema e că, în ciuda literei legii, nu avem mijloace adecvate prin care să supraveghem eficienţa CNCD. În plus, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că termenul prevăzut de lege (90 zile) pentru soluţionarea petiţiilor la CNCD este unul de recomandare, iar depăşirea lui nu reprezintă un motiv de nulitate a hotărârii date cu întârziere. În cazul de faţă, totuşi, acest termen a fost depăşit de 6 ori, şi nu ne rămâne decât să folosim căi juridice comune şi să sperăm că putem obţine repararea prejudiciului creat printr-o asemenea întârziere.” (Dana Ududec, avocat)
Ce spune legea: „Hotărârea Colegiului director de soluţionare a unei sesizări se adoptă în termen de 90 de zile de la data sesizării [...]” (O.G. 137/2000, art.20, alin.7)
Ce spune ICCJ: „[...] în mod evident că termenul de 90 de zile nu este un termen imperativ [...], ci un termen de recomandare asemănător termenelor din C. proc. civ. care reglementează durata în care poate fi redactată o hotărâre judecătorească. În același sens este de reținut și faptul că lipsa reglementării unei sancțiuni pentru nerespectarea acestui termen conduce la concluzia că natura lui este de recomandare”. (Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, Decizia nr. 1051/2014)
Ce spune Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: „sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării dispozițiilor naționale adoptate conform acestei directive [2000/78/CE n.a.] trebuie să fie efective, proporționale și disuasive.” (Cauza C-81/12, Asociaţia ACCEPT împotriva CNCD). Or, a aştepta 17 luni pentru un răspuns este în absolută contradicţie cu această cerinţă.
Din aceste motive, ACTEDO încurajează organizaţiile neguvernamentale din domeniul antidiscriminării să ia poziţie faţă de întârzierile excesive cu care se soluţionează petiţiile la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Descarcă Plângerea ACTEDO
Persoană de contact: Dana Ududec, avocat (office[at]danaududec.ro, 0364 805 912)
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”