Menu
  Donează  
Menu

noiembrie 22, 2016

ACTEDO câștigă Premiul European pentru Impact Pro Bono Local!

17 noiembrie, Amsterdam. În cadrul unei ceremonii la cea de a X-a ediție a Forumului European Pro Bono, ACTEDO în colaborare cu avocații membri în Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului câștigă Premiul European pentru Impact Pro Bono Local, ca recunoaștere a contribuției deosebite în promovarea avocaturii pro bono și a accesului la justiție în România. Premiul, acordat de PILnet (The Global Network for Public Interest Law), una din cele mai importante organizații internaționale ce promovează statul de drept și drepturile omului prin instrumente juridice, onorează cel mai bun proiect juridic la nivel local în Uniunea Europeană. În 2016 acest proiect este Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului, coordonat de Centrul de Acțiune pentru Drepturile Omului (ACTEDO).

„Suntem foarte mândri de acest premiu, cu atât mai mult cu cât avocatura pro bono nu este  încurajată în România, dar și fiindcă multe persoane, în special aparținând grupurilor vulnerabile, se confruntă cu încălcări grave ale drepturilor fundamentale. Am muncit mult în ultimii doi ani, am încurajat avocații să își asume o poziție activă în facilitarea accesului la justiție al celor mai vulnerabili membri ai societății și am promovat instrumente juridice în rândul ONG-urilor. Am publicat rezultatele noastre într-un raport de activitate pe care l-am transmis mai apoi către 14 instituții publice (Guvern, ministere, Barouri), alături de recomandările noastre, ce includ promovarea avocaturii pro bono ca instrument eficient de protecție a drepturilor omului și creștere a accesului la justiție. Cu toate acestea, recent noi reglementări juridice au impus limitări grave asupra practicii pro bono, iar noi vom căuta modalitatea optimă de a le aborda. Așadar, primim acest premiu ca imbold de a ne continua activitatea!” – Iulia Pascu, ACTEDO, coordonatoarea Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului.

Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului a fost unul dintre cele cinci proiecte selecționate în finală, din 17 inițiative pro bono remarcabile din toate statele membre ale Uniunii Europene.

„Acest proiect de colaborare a reprezentat un efort important de pionierat în utilizarea modelelor operaționale inovatoare privind avocatura în interesul public. Influența nu va fi simțită doar în România, ci și în Europa. Sperăm că acest premiu nu va servi numai ca o recunoaștere a contribuției dvs. semnificative la munca pro bono în sfera juridică, dar va motiva și pe alții să vă urmeze pe urmele voastre. Este cu adevărat onoarea noastră să prezinte echipa ACTEDO și colaboratorii săi cu acest premiu.” – Garth Meintjes, Președinte PILnet

„Proiectul coordonat de ACTEDO ne-a impresionat în mod sincer, nu doar datorită angajamentului echipei de proiect şi al voluntarilor, ci şi datorită impactului concret avut în comunitatea juridică şi a ONG-urilor, pe parcursul unei scurte durate de timp. Sunt convins că ONG-urile, grupurile din comunitate şi persoanele care trăiesc în mediul rural în România şi care au nevoie de consiliere juridică pro bono profesionistă în nume propriu sau al comunităţii lor vor beneficia de pe urma acestui proiect deosebit [...]. Doresc echipei ACTEDO mult succes şi curaj în eforturile sale viitoare de a crea o alternativă atât de importantă pentru accesul la sistemul de justiţie în România.” – Tamas Barabas, Ofițer juridic, Fundația PILnet Budapesta.

Prezente la ceremonie au fost: din partea ACTEDO, Iulia Pascu, Adela Dumbrăvan și Alexandra Columban și din partea avocaților colaboratori, Dana Ududec și Roxana Mândruțiu.

Le mulțumim la rândul nostru tuturor avocaților implicați și societăților civile partenere în 2016 - Chiriță și asociații, David, Corcheș și asociații, Costaș, Negru și asociații, Popescu, Mirăuță, Bucur care au oferit asistență juridică și sprijin beneficiarilor și le mulțumim partenerilor nonprofit care au fost alături de noi la început de drum -  Centrul de Resurse Juridice și PILnet Budapesta.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram