Menu
  Donează  
Menu

septembrie 12, 2018

ACTEDO nu susține redefinirea căsătoriei în Constituție

Marți, 11 septembrie, Senatul a aprobat (cu 107 voturi pentru, 13 împotrivă și 7 abțineri) proiectul legislativ de revizuire a Art. 48 din Constituţia României  în sensul redefinirii familiei ca întemeindu-se pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, cum este acum în Constituție. Referendumul ar urma să aibă loc în 7 octombrie. ACTUALIZARE: Premierul Viorica Dăncilă  anunțat că referendumul se va organiza pe durata a două zile, 6 și 7 octombrie, pentru a garanta o prezență ridicată la vot.

Considerăm că referendumul inițiat de Coaliția pentru Familie este un demers populist, care transformă comunitatea LGBT în țapul ispășitor al problemelor demografice și sociale din România și divizează societatea. Mai mult:

  • Referendumul NU produce niciun efect, căsătoriile între persoane de același sex nefiind permise în România în prezent. Codul Civil definește clar căsătoria ca fiind „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie” (Art. 259).
  • Spiritul referendumului este nedemocratic și nealiniat Convenției Europene a Drepturilor Omului, care acordă tuturor persoanelor, indiferent de orientarea sexuală, dreptul la viață de familie. Mai mult, se opune tendințelor europene de creștere a toleranței și incluziunii: România este printre cele 5 state UE care nu oferă nicio formă de recunoaștere juridică cuplurilor de același sex.
  • Pentru a fi validat, la referendum trebuie să se prezinte minim 30% din persoanele cu drept de vot, așadar orice vot în plus, indiferent că este în favoarea sau contra modificării, ne aduce mai aproape de recunoașterea și legimitarea unei inițiative care divizează societatea.
  • Organizarea referendumului este extrem de costisitoare: 200 de milioane de lei vor fi luați din fondul de rezervă bugetară, bani care ar putea fi alocați sănătății sau educației.

 

Amintim că România nu oferă nicio formă de recunoaștere legală cuplurilor formate din persoane de același sex: nu oficiază casătorii între persoane de același sex, nu are instituția parteneriatului civil (nici pentru persoane heterosexuale) și nu recunoaște căsătorii gay încheiate în alte state. Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că România nu poate refuza să acorde drept de ședere și liberă circulație pe teritoriul UE unui cetățean non-UE căsătorit cu un cetățean UE de același sex (cazul Coman-Hamilton).

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram