Menu
  Donează  
Menu

iunie 27, 2016

Aducem educația de drepturile omului în liceele clujene

În perioada 14 - 23 iunie 2016, ACTEDO a implementat un nou proiect de educație de drepturile omului în liceele clujene. Școlile vizitate au fost Colegiul Național Emil Racoviță, unde ACTEDO au discutat cu două clase a 9-a și o clasă a 11-a, și Liceul Teoretic Eugen Pora, unde ACTEDO a interacționat cu o clasă a 9-a. Până la finele activității, echipa noastră s-a întâlnit cu circa 100 de elevi. Acesta este însă doar începutul: odată cu debutul noului an școlar în septembrie, ACTEDO va continua colaborarea cu liceele clujene pentru a aduce drepturile omului cât mai aproape de tineri.

group

Scopul nostru

Având în vedere numeroasele probleme de drepturile omului cu care România se confruntă - țara noastră este pe ultimul loc din UE în ceea ce privește egalitatea de gen[1], 40% din populație se află în risc de sărăcie și excluziune socială[2], homofobia și sentimentele anti-LGBTI sunt puternice, așa cum demonstrează acțiunile recente ale Coaliției pentru Familie[3] – Alexandra Columban, Membru asociat ACTEDO, și Kassie Scott, stagiară ACTEDO pe perioada verii 2016, s-au întâlnit cu elevii pentru a discuta următoarele concepte:

                    Egalitate de gen   -   Feminism   -   Sex vs. Gen   -   Roluri de gen   -   Grupuri vulnerabile   -                                           Prejudecată   -   Discriminare   -   Sărăcie   -   Romi   -   LGBTI   -   Dizabilitate   -   HIV/SIDA   -   Clasă socială   -   Naționalitate   -   Religie   -   Rasă   -   Rasism   -   Sexism   -   Amenințarea stereotipului („Stereotype threat”)   -   Intersecționalitate   -   Construct social   -   Efectul tavanului de sticlă („Glass Ceiling”)   -   Inegalitate   -   Privilegiu

Activități

Clasa a 11-a. Kassie Scott a susținut o prezentare despre feminism și egalitate de gen, concentrându-se pe particularitățile relațiilor și așteptărilor de gen în România. O trecere în revistă a celor mai recente statistici în privința inegalității de gen și a violenței împotriva femeilor le-a demonstrat elevilor că România mai are cale lungă în această privință. 20160614_113819 Cu ajutorul elevilor, ACTEDO a deconstruit mituri despre feminism, prezentând totodată relațiile de gen și obiectivele feministe în țări dezvoltate din Occident, inclusiv din SUA.

Clasa a 9-a. După ce au fost împărțiți pe grupe, elevii au organizat o listă de adjective trăsături de caracter în „feminine” și „masculine”, respectiv în pozitive și negative, în funcție de percepțiile societății. După ce fiecare grup a prezentat propriile clasificări și s-a ajuns la un consens, legătura dintre adjectivele negative și trăsăturile feminine, respectiv cele pozitive și trăsăturile masculine au devenit evidente. Apoi s-a făcut o tranziție firească spre o discuție despre stereotipii și roluri de gen. Împreună, elevii au definit stereotipiile și au dat exemple, iar ACTEDO a atras atenția asupra existenței grupurilor vulnerabile, inclusiv rasa, naționalitatea, etnia, genul, statutul socio-economic, dizabilitatea, boli cronice precum HIV/SIDA sau apartenența la comunitatea LGBTI. Elevii, îndrumați de ACTEDO, au corelat stereotipiile cu prejudecăți și discriminare, definindu-le pe fiecare în parte și oferind exemple. Discuția a fost încheiată într-o notă pozitivă printr-un exercițiu de brainstorming privind modalitățile în care putem combate stereotipiile, prejudecățile și discriminarea.

Recomandări 

În urma discuțiilor și interacțiunilor cu elevii din liceele clujene, ACTEDO recomandă:20160623_122150

  • Integrarea educației de drepturile omului în programa școlară, la orele de educație civică sau în cadrul unor module speciale de drepturile omului, pentru a le oferi studenților cunoștințe de bază, extrem de necesare într-o societate plurală și democratică. Implementarea educației de drepturile omului ar putea lua următoarele forme: revizuirea evenimentelor naționale și internaționale recente ce reprezintă încălcări ale drepturilor fundamentale; examinarea, printr-o lentilă de drepturile omului, a experiențelor grupurilor vulnerabile în România; prezentarea legislației române și europene privind drepturile omului.

 

  • O creștere a diversității în clasă, în special sub forma interacțiunii cu membri ai grupurilor vulnerabile, pentru a-i pregăti pe elevi pentru implicare socială într-o lume globalizată și pentru a promova înțelegere și toleranță între persoane provenind din medii diferite și cu experiențe de viață adesea foarte diverse.

Observații finale

ACTEDO susține introducerea cursurilor sau a modulelor obligatorii de drepturile omului în școlile din România. Până ce acest obiectiv va fi atins, vom folosi orice oportunitate de a colabora cu elevi și profesori din țară pentru a reduce lipsa educației de drepturile omului, prin activități extra-curriculare, precum și ateliere de lucru în școli.

Mulțumiri 

ACTEDO dorește să mulțumească Colegiului Național Emil Racoviță și Liceului Teoretic Eugen Pora, profesorilor pentru primirea caldă și elevilor pentru disponibilitatea și interesul de a discuta subiecte dificile și de a-și interoga propriile opinii în scopul de a promova o atmosferă în care toate ființele umane sunt tratate cu demnitate și respect.

Pentru mai multe fotografii de la activități, accesați acest link.

Kassie Scott

Surse:

[1]  Conform  Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește egalitatea de gen: http://eige.europa.eu/gender-statistics/gender-equality-index/2012/RO

[2] Potrivit Eurostat, în 2014, circa 40% din locuitorii România se aflau în risc de sărăcie și excluziune socială:  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Europe_2020_indicators_-_poverty_and_social_exclusion

[3] A se vedea mobilizarea recentă a Coaliției pentru Familie împotriva unei minorități oricum marginalizate, comunitatea LGBTI, care a strâns 3 milioane de semnături pentru modificarea Constituției: http://www.acceptromania.ro/blog/2016/05/23/trei-milioane-de-romani-mobilizati-de-ura-fata-de-persoane-lgbt/

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram