Potrivit datelor Eurostat, anual în UE se înregistrează aproximativ 25 de milioane de infracțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor. Cu toate acestea, foarte multe infracțiuni nu sunt niciodată raportate, astfel că estimările plasează numărul real anual al victimelor directe în jurul cifrei de 75 de milioane. Întrucât în 22 Februarie Europa marchează Ziua Victimelor Infracțiunilor, am pregătit aici o listă a drepturilor tale în calitate de victimă a unei infracțiuni.
Ce este o infracțiune?
O infracțiune este o faptă săvârșită cu intenție sau din culpă care produce prejudicii (fizice, emoționale, materiale etc.) unei persoane. Infracțiunile sunt reglementate de Codul Penal (și alte legi speciale) și pot fi clasificate după cum urmează:
- infracțiuni contra persoanei: omorul, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, violența în familie, violul, agresiunea sexuală, hărțuirea, lipsirea de libertate, traficul de persoane, proxenetismul, violarea de domiciliu, violarea vieții private etc.
- infracțiuni contra patrimoniului (bunuri și proprietăți): furtul, tâlhăria, înșelăciunea, exploatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile, distrugerea etc.
- infracțiuni contra familiei: abandonul de familie, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu etc.
- infracțiunile motivate de ură – termen umbrelă, nu o categorie separată de infracțiuni, includ infracțiunile care au o bază discriminatorie, care pleacă de la prejudecăți față de genul, etnia, rasa, orientarea sexuală, identitatea de gen, religia etc. victimei. Săvârșirea oricărei infracțiuni motivate de ură constituie o agravantă și atrage o pedeapsă majorată.
Care sunt drepturile tale ca victimă a unei infracțiuni?
Legislația din România, în special prin Legea 211/ 2004 privind victimele infracțiunilor, precum și Directiva UE 29/2012 (Directiva victimelor) îți conferă următoarele drepturi (lista nu este completă):
- Dreptul de a înțelege și de a te face înțeles. Pe tot parcursul procedurilor penale ai dreptul de a înțelege ce se întâmplă și de a solicita clarificări.
- Dreptul de a primi informații încă de la primul contact cu autoritățile competente. Poliția, Parchetul sau altă autoritate competentă cu care iei primul contact are obligația de a te informa privind drepturile tale pe parcursul procedurile penale, precum și despre serviciile de sprijin existente.
- Dreptul de a primi informații cu privire la propria cauză. Pe tot parcursul urmăririi penale ai dreptul să primești din partea organelor judiciare informații referitoare la stadiul dosarului de urmărire penală. E necesar doar să furnizezi o adresă de corespondență și/ sau o adresă de email.
- Dreptul la servicii de interpretariat și traducere. Atunci când nu înțelegi sau nu poți comunica în limba română, ai dreptul la un interpret. Dacă aparții unei minorități naționale, ți se poate pune la dispoziție un interpret în limba maternă.
- Dreptul la serviciile de sprijinire a victimelor. Organele judiciare au obligația de a te îndruma spre servicii de sprijin, cel puțin spre Serviciul pentru Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor din raza teritorială a instituției care face informarea (aceste Servicii sunt în curs de înființare în cadrul DGASPC-urilor).
- Dreptul la asistență juridică. Ai dreptul de a fi asistat/ reprezentat de un avocat sau de primi un avocat din oficiu, în cazurile de asistență obligatorie. Pentru asistență juridică pro bono, contactează ACTEDO aici.
- Dreptul de a fi însoțit(ă) de către o persoană aleasă de tine la primul contact cu autoritățile. Pentru a ușuracomunicarea cu autoritățile, dar și pentru a avea parte de sprijin, poți alege o persoană de încredere care să te însoțească la primul contact cu Poliția/ Parchetul.
- Dreptul la evaluarea individuală a victimelor pentru identificarea nevoilor de protecție specifice. Evaluarea nevoilor tale trebuie efectuată de Serviciul pentru Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor (aceste Servicii sunt în curs de înființare în cadrul DGASPC-urilor) sau de alte compartimente specializate.
- Dreptul la măsuri speciale de protecție. Dacă obții statutul de persoană amenințată sau vulnerabilă (ești minor sau ai suferit o traumă majoră ca urmare a infracțiunii) pe parcursul urmăririi penale, poți beneficia de măsuri speciale de protecție, precum: supravegherea locuinței tale, însoțirea ta, audierea ta prin mijloace audio-video fără ca tu să fii prezent(ă) în sala de judecată etc.
- Dreptul de a obține despăgubiri din partea autorului infracțiunii. Pe parcursul procesului penal, poți solicita despăgubiri din partea autorului pentru daune materiale sau emoționale suferite ca urmare a infracțiunii, constituindu-te ca parte civilă în dosarul penal.
- Dreptul de a obține compensații financiare din partea statului. Ca victimă a unei infracțiuni, poți solicita compensații financiare din partea statului, pe baza unei cereri.
Pentru o analiză în detaliu a implementării Directivei Victimelor în România, accesează raportul ACTEDO: VOCIARE: Transpunerea Directivei Victimelor în România.
Pentru mai multe informații privind drepturile victimelor infracțiunilor, puteți accesa Manualul pentru victimele infracțiunilor realizat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ).