Menu
  Donează  
Menu

februarie 24, 2017

Ai primit amendă la protest? Cum să navighezi singur(ă) hățișul legislativ

Dacă ai primit amendă la un protest, este dreptul tău să o contești. Pentru a-ți veni în ajutor, te invităm să consulți ghidul juridic Ce faci dacă primești amendă la o manifestație publică? Constestarea proceselor verbale de contravenție.

Acest ghid se dorește a fi un instrument util tuturor participanților la manifestații publice pe diferite teme. Totul a pornit în 2015 când Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului a primit o solicitare de asistență juridică pro bono din partea grupului A-casă, care viza mai multe probleme juridice legate de contestarea unor amenzi primite în urma participării membrilor acestui grup la o serie de proteste publice. Deoarece solicitarea inițială nu se încadra în criteriile de eligibilitate ale Rețelei Pro Bono, am încercat la momentul respectiv să găsim o altă modalitate prin care să sprijinim persoanele care doresc să conteste amenzile contravenționale primite în urma exercitării dreptului lor fundamental de întrunire pașnică.  În felul acesta, a luat naștere colaborarea noastră cu grupul Robin Hoodie, în scopul realizării și publicării unui Ghid practic cu privire la contestarea proceselor-verbale de contravenție.

Rațiunea pentru care a fost conceput acest ghid stă tocmai în scopul Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și al proiectului Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului, acela de a facilita accesul la justiție – în cazul acesta, prin punerea la dispoziție a informațiilor juridice necesare în situația unei încălcări sau restrângeri a dreptului fundamental de întrunire pașnică, precum și prin explicarea elementelor juridice constitutive ale amenzii, pentru a înțelege motivele acesteia și modalitățile îprinn care aceasta poate fi contestată.

Unul dintre izvoarele de drept care stau la baza recunoașterii dreptului de întrunire pașnică și libertate de asociere este Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care la Art. 11, alin. (1) menționeză faptul că „Orice persoană are dreptul la libertate de întrunire paşnică şi la libertate de asociere [...]”. Alineatul 2 adaugă că “Exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrângeri decât cele prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru securitatea naţională, siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii, a moralei ori a drepturilor şi a libertăţilor altora.

Prin punerea la dispoziție a informației juridice utile, persoanele implicate în conceperea acestui ghid au ales în primul rând un limbaj cât mai accesibil, asigurându-se în același timp de rigurozitatea informațiilor juridice descrise. Pentru a simplifica înțelegerea termenilor juridici de către utilizator, ghidul cuprinde un mic dicționar de termeni juridici utili în cadrul unui proces de contestare a unui proces-verbal de contravenție.

Probabil cu toții știm deja cât de birocratizat este sistemul judiciar atunci când ne confruntăm cu probleme procedurale. Acest ghid privind contestarea unui process-verbal de contravenție își dorește să compacteze în forma unui ghid de buzunar toate acele detalii utile care, pe lângă complexitatea informațiilor, oferă sfaturi practice despre ordinea ședințelor de judecată, despre prezentarea discursului în fața judecătorului, despre posibilități de verificare online a dosarului și despre multe alte chestiuni care nu sunt ușor accesibile, dar care au o importanță crucială în fața instanței de judecată.

Utilitatea ghidului este nuanțată și prin testimonialele care sunt inserate pe alocuri, unde sfatul unei persoane care a experimentat deja acele situații se dovedește a fi foarte valoros. Spre exemplu, aflăm de la B. faptul că „este extrem de importantă decizia de a solicita unirea cauzelor (astfel încât toţi participanţii să fie judecaţi în cadrul aceluiaşi proces) care presupune o naraţiune comună şi martori care să susţină această naraţiune”.

În finalul ghidului, secțiunea Anexe cuprinde modele de plângere contravențională, întâmpinare la apel, note scrise, precum și legislația utilă în acest domeniu, cu trimiteri către surse online cu variantele actualizate ale legilor menționate în ghid.

Fie că ați trecut sau nu până la acest moment printr-o experiență asemănătoare în care să fi avut nevoie de un document compact cu toate informațiile necesare pentru contestarea unei amenzi, ori dacă doar aveți curiozitatea de a afla care este modalitatea practică și concretă prin care principiile de drepturile omului referitoare la liberatatea de întrunire și asociere pot fi apărate, acest ghid reprezintă o unealtă de transpunere a acestora din planul teoretic în realitatea vieților noastre, facilitând accesul la justiție prin oferirea de informații juridice utile, într-un limbaj accesibil tuturor.

Andreea Hoțopan

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram