Menu
  Donează  
Menu

octombrie 22, 2021

Atelier: Minoritatea romă - (ne)discriminare, drepturi locative și discursul urii

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), alături de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), a organizat joi, 21 octombrie 2021, între orele 17:00 și 19:00, pe platforma Zoom, un atelier de informare și networking dedicat furnizorilor de servicii de sprijin pentru persoane în situații vulnerabile, intitulat:

Minoritatea romă: (ne)discriminare, drepturi locative și discursul urii

Atelierul s-a construit în jurul problemelor actuale și soluțiilor pentru asigurarea incluziunii romilor din România și a dreptului la demnitate personală al acestora. Cezara David, Managerul Programului Antidiscriminare al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și invitată specială în cadrul atelierului a atins următoarele subiecte:

  • scurt context istoric și terminologie
  • date despre situația actuală a romilor din România
  • (ne)discriminarea
  • discursul urii și infracțiuni motivate de ură
  • locuire: evacuări forțate, rasism de mediu, criterii de acordare a locuințelor sociale
  • direcții de acțiune pentru ameliorarea situației

Unul din obiectivele întâlnirii a fost schimbul de informații și bune practici între furnizorii de servicii de sprijin – DGASPC-uri, SPAS-uri, ONG-uri, grupuri informale de suport – la nivel național, pentru a facilita comunicarea interinstituțională și pentru a îmbunătăți direcționarea beneficiarilor către servicii complementare.

Totodată, a fost prezentat modul de funcționare și rezultatele celui mai mare centru de asistență juridică pro bono din România – Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului – în cei 6 ani de existență ai acestuia. Prin Rețeaua Pro Bono, persoane în situații vulnerabile pot beneficia de asistență juridică și reprezentare în instanță gratuite (pro bono).

Urmăriți înregistrarea video a atelierului aici, pe pagina de Facebook a ACTEDO.

*

Atelierul face parte din proiectul INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram