Menu
  Donează  
Menu

noiembrie 4, 2016

Atelier interactiv pentru studenți la Drept - Asistență juridică pentru grupurile vulnerabile. Un model norvegian

3 noiembrie 2016. ACTEDO, în parteneriat cu Jussbuss, una din cele mai mari clinici juridice din Norvegia, a organizat La Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca un atelier interactiv pentru studenți la Drept - Asistență juridică pentru grupurile vulnerabile. Un model norvegian. Scopul atelierului a fost de a-i familiariza pe studenții români cu modele diferite de clinici juridice din Europa și de a-i încuraja să își dezvolte abilități specifice profesiei de avocat facilitând în același timp accesul efectiv la justiție pentru membrii cei mai vulnerabili ai societății.

Subiectele abordate în cadrul atelierului au fost:

Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului. Centrul de asistență juridică pro bono (en. clearinghouse) coordonat de ACTEDO pune în legătură Avocați Pro Bono Attorenys cu persoane fizice aparținând grupurilor vulnerabile și ale căror drepturi fundamentale au fost âncălcate, precum și cu ONG-uri care lucrează cu aceste grupuri. rsz_1rsz_poster_juss_buss

# Clinica juridică, un centru de asistență juridică unde studenții oferă consiliere persoanelor care nu își pot permite serviciile unui avocat. În mod similar unui centru de asistență juridică pro bono (en. clearinghouse), o clinică juridică oferă clienților săi consiliere juridică gratuită, însă prin intermediul studenților, nu a avocaților.

# Jussbuss. Funcționând inițial într-un autobuz, Jussbuss („autobuzul legii”), a fost fondat în 1971 în Oslo, iar în prezent este una din cele mai mari clinici juridice din Norvegia, numărând aprox. 30 de studenți angajați. Spre deosebire de alte clinici juridice, Jussbuss este condusă integral de studenți și constituie o slujbă cu normă întreagă (care include un salariu, deși modest), ceea ce înseamnă că studenții își întrerup studiile pentru un an pentru a se dedicata organizației. De asemenea, clinica juridică este integrată în curriculum (un an la Jussbuss este echivalentul a 30 credite). Concurența mare și procesul riguros de selecție a membrilor face ca studenții aleși să fie deosebit de pasionați de munca lor, contribuind la renumele și prestigiul Jussbuss.

# Analizarea unor cazuri concrete de la Jussbuss. Studenții au discutat abordări diferite și potențiale soluții pentru a serie de cazuri interesante asistate de Jussbuss în trecut, precum: dreptul unui deținut la vizite conjugale, reunificare familiei pentru fiica de 18 ani a unei familii de refugiați sirieni în Norvegia, un cetățean român, fără adăpost și abilități verbale și lingvistice precare, căruia i-a fost refuzată asistența de Serviciile sociale din Norvegia pe motivul comportamentului său agresiv etc.

Facilitatorii atelierului: Thomas Meier Strømme, Linn Marie Husa, Robert Ødegaard – Jussbuss. Alexandra Columban – ACTEDO.

jussbuss_1

jussbuss_2

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram