Menu
  Donează  
Menu

decembrie 7, 2020

Ateliere cu studenți despre intersecționalitate: etnie (etnia romă), orientare sexuală, gen și nediscriminare

În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, Centrul de Resurse Juridice (CRJ),  Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO),  Asociația MozaiQ LGBT și Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) organizează și susțin online cinci ateliere de lucru cu studenți din cinci orașe (Brașov, București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara) pe teme privind intersecționalitatea dintre etnie (etnia romă), orientare sexuală, identitate de gen și nediscriminare.

Primele două ateliere vor avea loc săptămâna aceasta:

  • 8 decembrie, cu studenți în Iași, pe tema ”Identitate culturală, cu accent pe păstrarea, cercetarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural rom și a identității rome în spațiul public”. Evenimentul va fi susținut de Corina G. Păun, din partea UCTRR.
  • 9 decembrie, pentru studenți în Timișoara; își propune să familiarizeze participanții cu noțiuni și principii de nediscriminare, precum și să ofere o viziune de ansamblu asupra principalelor categorii din societatea românească vulnerabile la discriminare sau marginalizare. Se va discuta despre: forme de discriminare – directă, indirectă, multiplă; cauzele și efectele discriminării; exemple și spețe de discriminare din mass media, politică etc. Eveniment facilitat de Alexandra Columban, ACTEDO. Doritorii se pot înscrie la https://bit.ly/3nkk8vR.

Celelalte trei ateliere, programate în luna ianuarie 2021, vor aborda următoarele subiecte:

  • BucureștiIdentități de gen, orientări romantice și discriminare în România” (incluzând teme precum: Intersecționalitate: etnie, gen, orientare romanticăCauze și efecte ale discriminării persoanelor de etnie romă și LGBTQIA+ sau Exemple de strategii personale și bune practici în combaterea discriminării persoanelor rome și LGBTQIA+ în România). Eveniment susținut de Roxana Marin, Asociația MozaiQ LGBT.
  • Brașov – „Haina sau maioul – Ce ne face pe noi să fim noi?” – Atelier de autocunoaștere și reflecție asupra identităților noastre, ale lor, ale tuturor! în cadrul căruia se va discuta despre: Cum ne influențează viețile intersecția dintre diversele identități, fără ca noi să o conștientizăm?Cum să gestionăm astfel de situații de viață? sau Cum ne protejează legea și ce trebuie să facem pentru a beneficia de protecția legală?. Eveniment susținut de Iulian Stoian, Asociația MozaiQ LGBT.
  • Cluj-Napoca Egalitate de gen și intersecționalitate, incluzând teme precum: Repere istorice în emanciparea femeilor în România și în lumeCe este egalitatea de gen și cum o măsurăm?; Mituri despre egalitatea de gen & feminismRolul bărbaților în promovarea egalității de șanseGen și intersecționalitate în România: experiențe ale femeilor rome și ale femeilor LGBTQIA+. Eveniment susținut de Alexandra Columban, ACTEDO.

Actualizări și informații privind înscrierea și participarea studenților la atelierele de lucru se realizează prin intermediul paginilor de Facebook ale organizațiilor implementatoare.

Evenimente organizate în cadrul proiectului INTERSECT – Altfel despre discriminare

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram