Menu
  Donează  
Menu

august 28, 2023

Broșură: Drepturile omului în Islanda. Practici promițătoare

"Prezenta broșură este rezultatul unei vizite de studiu fructuoase efectuate de ACTEDO în Islanda, în iunie 2023, când echipa noastră s-a întâlnit cu nu mai puțin de nouă organizații ale societății civile și instituții publice care activează pentru promovarea drepturilor omului și a egalității de gen pe insula scandinavă. În ciuda populației sale mici sau poate tocmai din acest motiv, Islanda este vârf de lance în domeniul drepturilor omului: Forumul Economic Mondial a numit-o țara cel mai aproape de a atinge egalitatea de gen totală timp de 14 ani consecutiv, cu peste 90% din decalajul de gen redus [1]. Islanda a făcut, de asemenea, progrese semnificative în domeniul drepturilor LGBTQIA+, obținând un scor de 71% (unde 100% înseamnă egalitate totală și protecție) pe harta Rainbow a ILGA Europe din 2023 [2].

Pe parcursul unei săptămâni, am fost primiți cu entuziasm și deschidere de către reprezentanții Biroului pentru Drepturile Omului și Democrație al Primăriei Reykjavík, Samtökin '78, Centrul Islandez pentru Drepturile Omului (ICEHR), Asociația Adăpost pentru Femei, Consiliul pentru Femei, Stígamót, Asociația Islandeză pentru Drepturile Femeilor (IWRA) și Trans Ísland. De asemenea, am călătorit în Akureyri, al doilea cel mai mare oraș din țară, unde am vizitat Direcția pentru Egalitate, o organizație guvernamentală care operează sub autoritatea Primului Ministru. Mulțumiri speciale gazdelor noastre: Daníel Arnarsson, Margrét Steinarsdóttir, Svandís Anna Sigurðardóttir, Halldóra Dýrl. Gunnarsdóttir, Hjalti Ó. Ágústsson, Kristín Ó. Önnursdóttir, Linda Dröfn Gunnarsdóttir, Ólöf Bjarki, Katrín Björg Ríkarðsdóttir și Tatjana Latinović.

O experiență de învățare excelentă, precum și o oportunitate de a împărtăși cunoștințe și practici, vizita de studiu ne-a oferit și perspective asupra puternicului simț al comunității și respectului pentru drepturile individuale, libertăți și obligații pe care le posedă poporul islandez.

Paginile următoare se bazează pe notele echipei noastre din timpul vizitei de studiu, în încercarea noastră de a surprinde practicile promițătoare din Islanda, care ar putea fi replicate și în alte locuri, inclusiv în România. Prin urmare, ele nu sunt în niciun fel exhaustive sau cuprinzătoare, ci doar o încercare de a familiariza cititorul cu activitatea acestor organizații și - pentru cei dintre noi care lucrează în domeniul drepturilor omului - de a stârni curiozitatea și, posibil, dorința de a diversifica abordările și metodele noastre."

Alexandra Columban

Directoare Executivă

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturilor Omului (ACTEDO)

august 2023

Citiți broșura Drepturile Omului în Islanda. Practici Promițătoare (disponibilă doar în engleză).

Proiect implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Samtokin 78, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram