Campania 16 Zile de Activism împotriva Violenței de Gen

01.12.2018 / 14:07 / Egalitate de Gen

În 25 noiembrie 2018, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Violenței asupra Femeilor, la Cluj-Napoca a debutat Campania de 16 Zile de Activism împotriva Violenței de Gen, o campanie internațională care luptă pentru combaterea acestui flagel care afectează o femeie din trei la nivel mondial. Campania cuprinde o serie de date semnificative: 25 noiembrie marchează asasinarea violentă a surorilor activiste Mirabal, în aceeași zi a anului 1960, de către dictatorul Rafael Trujillo din Republica Dominicană; 29 noiembrie, Ziua internațională a Apărătorilor Drepturilor Omului și 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, care încheie campania.

De ce considerăm că este necesară o astfel de campanie? Pentru că:

>> 28,5% din femeile din România trec prin violență fizică și/sau sexuală pe parcursul vieții

>> 1 din 2 femei care au fost ucise la nivel global în 2012 au fost ucise de partener sau un membru de familie, față de 1 în 20 bărbați care au murit în circumstanțe asemănătoare

>> 91% din victimele adulte ale violului în S.U.A. sunt femei și 82% dintre victimele minore sunt fete

>> 55% dintre români consideră că violul este justificabil în anumite circumstanțe

Anul acesta Campania de 16 Zile cuprinde seri de film, dezbateri, prezentări și ateliere interactive pentru copii și adulți deopotrivă, precum și un curs de autoapărare. Amintim:

  • „Violența de gen: de la cauze la sprijin” – 4 dec., 13:00-15:00, Biblioteca O. Goga (Mărăști): Adela Raluca Moldovan (Holo-Psihologie pentru Comunitate) și Alexandra Columban (Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO) vor susține prezentări legate de sursele care alimentează violența de gen, dar și de sprijinul de care pot beneficia supraviețuitoarelor.
  • „Ce definește un bărbat? Masculinitatea în secolul XXI” – 4 dec., 18:00-20:00, Casa de Cultură a Studenților. Vizionare TED Talks și dezbatere
  • „Relații toxice” – 5 dec., 18:00-21:00, Casa de Cultură a Studenților. Vizionare TED Talks și dezbatere
  • Meci demonstrativ „Fotbal și Feminitate” – 17 dec., 18:00, Sala sporturilor Horia Demian. Echipa CFF de Fotbal Feminin Olimpia Cluj  ne va încânta cu un meci demonstrativ, urmat de  o festivitate de premiere.

 

Puteți consulta programul complet al Campaniei de 16 Zile la www.facebook.com/pg/16zile/events/

*

Campania de 16 Zile de Activism împotriva Violenței de Gen este organizată de Institutul Român pentru Pace – PATRIR (http://patrir.ro/), în parteneriat cu APFR Timisoara, Asociatia Acsis, Asociatia Atena Delphi, Beard-Brothers, Asociatia Femeilor Sibiu, Asociatia Mame pentru Mame, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G), Asociatia Solwodi, Asociatia the Sisters Hood, Asociaţia Tineretul ONU- Cluj, Biblioteca Judeteana “Octavian Goga”, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO), Cluj School of Public Health (UBB), CSM CSU Oradea Baschet Feminin, Echipa Nationala de Baschet Feminin a Romaniei, Holo- Psihologie pentru Comunitate, Jump in Dance Company, Lorant Leo Lantos Choreographer, Psiholog Carmen Opris, Seminte de Fericire-gradinarit interior, Societatea Studentilor Europenisti, Students Academy of International Law, U Banca Transilvania Cluj-Napoca Baschet Masculin.