Menu
  Donează  
Menu

martie 28, 2024

Campanie de mythbusting: ONG-URI Concluzii studiu

În cadrul campaniei de mythbusting, ACTEDO prezintă concluziile studiului Atitudini și percepții față de ONG-urile din Transilvania. Raport de analiză a datelor cantitative.

CUM SE RAPORTEAZĂ PUBLICUL LARG LA ONG-URI?

- Concluzii studiu -

1. Diversitatea atitudinilor civice: În ciuda atitudinilor mai degrabă pasive, rezultatele studiului indică o diversitate semnificativă în atitudinile civice ale respondenților - oamenii se implică în cauze sociale și politice în moduri și intensități variate.

2. Relativă pasivitate în activismul social: Studiul indică un grad semnificativ de pasivitate în ceea ce privește activismul social. O mare parte dintre respondenți nu au participat la proteste sau acțiuni directe pentru drepturile omului.

3. Scepticism privind comunicarea politică cetățean – reprezentant politic: Rezultatele studiului indică o încredere redusă a cetățenilor în capacitatea lor de a influența deciziile politice și o distanțare în relația dintre cetățean și reprezentantul politic.

4. Atitudini pozitive față de ONG-uri: Percepțiile față de organizațiile neguvernamentale sunt, în general, pozitive, cu un grad înalt de încredere și utilitate atribuit acestora în diverse domenii, inclusiv educație, drepturile omului și protejarea mediului.

5. Nevoia de educație și informare: Rezultatele indică o nevoie de educație și informare, în special în ceea ce privește participarea activă la dezbateri publice și cunoașterea diverselor metode de implicare civică.

6. Importanța protecției mediului: Implicarea în protejarea mediului pare să fie una dintre cele mai semnificative preocupări pentru respondenți, evidențiată prin eforturile de reducere a consumului de energie și utilizarea mijloacelor de transport prietenoase cu mediul.

- Studiul subliniază importanța unei abordări echilibrate în activism, recunoscând diversitatea de atitudini și nivele de implicare, de la cei mai degrabă pasivi la cei foarte dedicați.

- Rezultatele arată și faptul că există diferite modalități și preferințe în abordarea activismului social, de la participare la acțiuni directe până la sprijin financiar sau adoptarea unui comportament de consum responsabil.

- Toate acestea reprezintă premise care pot dezvolta spiritul civic în România.

  • Informațiile provin din studiul Atitudini și percepții față de ONG-urile din Transilvania. Raport de analiză a datelor cantitative, publicat de ACTEDO în martie 2024. Studiul cartografiază, pe de o parte, atitudini și percepții vizavi de ONG-uri și, pe de altă parte, oferă un barometru al spiritului civic al publicului larg.
  • Studiul se bazează pe răspunsurile a cca. 500 de persoane la un chestionar online și o busolă civică (platformă digitală ce oferă informații despre profilul civic). Eșantionul nu este reprezentativ, reflectând în mai mare măsură opiniile tinerilor/studenților din județul Cluj, preponderent femei.

Mai multe informații aici.

***

Activitatea face parte din proiectul „IMPACT.org: Amplificarea impactului societății civile din Transilvania”, implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Asociația Clubul Francofon de Afaceri (CFAC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram