Menu
  Donează  
Menu

decembrie 14, 2022

Caz #120: Consiliere juridică pentru o persoană victimă a unei infracțiuni motivate de ură

Grup vulnerabil:  persoane LGBTI, victime ale violenței

Aria de drepturile omului: agresiune fizică

Solicitarea vine din partea unui bărbat care a fost victima unei infracțiuni motivate de ură din partea unui gardian, în incinta unui spital. Victima s-a prezentat la spital pentru un control, întrucât suferă de o boală cronică și având o programare stabilită în prealabil cu medicul său. La intrarea în incintă, bărbatului i-au fost adresate injurii motivate de înfățișarea acestuia, a fost agresat fizic de gardian și, ulterior, urmărit pe holurile spitalului. În urma incidentului, victima s-a ales cu vătămări la nivelul capului și i-au fost acordate îngrijiri medicale imediate de către personalul medical, martori la incident. De menționat este faptul că victima nu face parte din comunitatea LGBTQ+, însă agresorul l-a considerat ca fiind bărbat gay, acțiunile sale fiind motivate de presupusa orientare sexuală a victimei.

Victima a făcut toate demersurile pentru a obține un certificat medico-legal în urma incidentului.

Solicitantului i-a fost oferită consultanță juridică din partea echipei juridice ACTEDO pentru a înțelege ce ar implica depunerea unei plângeri împotriva agresorului.

***

Cazul a fost preluat prin proiectul „FEMPOWER: Dăm Voce Femeilor Queer”, derulat de Asociația PRIDE România în parteneriat cu Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram