Grup vulnerabil: LGBTQ+
Aria de drepturile omului: drepturile persoanelor LGBTQ+
Județ: Cluj
Un nou caz a fost preluat prin intermediul Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului. Solicitanta care ne-a contactat este persoană queer diagnosticată cu autism, aceasta fiind co-proprietara unei case din Cluj Napoca. Solicitanta este orfană de tată din copilarie, iar împreună cu mama și sora ei au trăit în casa bunicilor din partea tatălui, până când mama și sora s-au mutat într-o garsonieră socială, aceasta preferând să rămână în continuare în casa bunicilor. În urma decesului bunicului, ea a trăit în casa respectivă împreună cu bunica și o mătușă. În 2013 a fost dată afară din casă de către mătușă, deoarece a aflat că beneficiara este persoană queer și o suspecta că are o relație cu o altă fată. Între timp bunica a decedat și a fost făcută succesiunea, iar solicitanta și restul moștenitorilor au fost inițial de acord să vândă casa din Cluj-Napoca. După ce casa a fost listată la vânzare și a fost găsit un cumpărător, matușa care locuiește singură în casă respectivă, s-a razgândit și refuză sa o vândă, să o despăgubească în vreun fel sau să îi permită să locuiască acolo, deoarece e persoană queer.
Cazul a fost preluat de către doamna avocat Bianca-Lucreția Tomescu (Baroul Cluj) căreia îi mulțumim și îi urăm mult succes în soluționarea cazului!
***
Cazul a fost preluat prin proiectul INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”