Menu
  Donează  
Menu

mai 18, 2023

Caz #130: Discriminare intersecțională în accesarea serviciilor bancare

Grup vulnerabil:  persoane de etnie romă

Aria de drepturile omului: discriminare (criteriu: etnie romă, nivel de educație)

Un nou caz a fost preluat prin intermediul Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului. Este vorba despre un domn de etnie romă care, încercând să își deschidă un cont de salariu la o instituție bancară, acesta a fost refuzat pe motivul că "nu știe a scrie și a citi", așadar fiind imposibil pentru acesta să își deschidă contul la banca cu care colaborează firma unde este angajat. Persoana de sprijin care ne-a contactat în numele domnului ne-a spus că, în urma celor auzite, a cerut să vorbească cu funcționara de la bancă și aceasta i-a comunicat că a transmis cererea către domnul director de la sucursala și că nu a fost aprobată. De asemenea, i-a fost comunicat faptul că banca respectivă are în politica sa acest aspect referitor la deschiderea de conturi pentru persoanele analfabete. Domnul a solicitat consultanță juridică în vederea depunerii unei petiții la CNCD. 

Cazul a fost preluat de către doamna avocat Eva Rossler Doczy (Baroul Harghita) căreia îi mulțumim și îi urăm mult succes în soluționarea cazului!

***

Cazul a fost preluat prin proiectul INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram