Menu
  Donează  
Menu

mai 22, 2018

Caz #39 Repatrierea unor cetățeni români

Grup vulnerabil: refugiați
Aria de drepturile omului: repatriere cetățeni români

Doamna M. și cei doi fii majori ai acesteia, cetățeni români, sunt refugiați în Republica Guineea. Solicitanta a ajuns în Guineea înainte de 1989, cei doi copii ai acesteia născându-se acolo. În urma războiului liberian, care a dus la închiderea Ambasadei României de la Conakry, niciun membru al familiei nu deține acte de identitate românești și nici nu li s-a acordat legal statut de refugiați. Solicitanta are un pașaport românesc socialist ce a expirat în 1989, iar copiii sunt apatrizi. Familia a cerut ajutor MAE și Ambasadei României din Dakar (acreditată să ofere servicii consulare pentru Republica Guineea), dar din păcate nu au reușit să obțină sprijinul necesar pentru a se putea întoarce în țară.

Avocatul Pro Bono Sergiu Căpriţă (Baroul Cluj) ajută familia în demersurile pentru obținerea documentelor necesare întoarcerii în România.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram