Grup vulnerabil: copii, persoane cu boli cronice și profesionale
Aria de drepturile omului: #educație
Doamna L. locuiește în Dej și are doi copii. Unul dintre ei, o fetiță cu autism, este înscrisă la școală, dar beneficiază de învățământ la domiciliu. Este soluția adoptată de doamna L., care consideră condițiile și programa de la școală ca fiind neadecvate situației fetiței dânsei. Conform legii, școala ar trebui să ofere fetiței contravaloarea mesei de prânz. Școala i-a solicitat doamnei L. să se deplaseze zilnic pentru a ridica o caserolă cu mâncare, care însă nu este adecvată problemelor de nutriție ale fetiței. Doamna L. reclamă, de asemenea, că școala nu oferă servicii de îngrijire potrivite stării de sănătate a copiilor înscriși.
Acest caz a fost preluat de Avocata Pro Bono Dana Waldraf, a cărei argumentare se bazează pe Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de Parlamentul României prin Legea nr. 221/2010. Convenția prevede măsuri clare pentru pentru a asigura acestor persoane accesul, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, inclusiv la educație adecvată și servicii de sănătate.
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”