Menu
  Donează  
Menu

noiembrie 21, 2015

Cazul #18 Dreptul la asistent personal al persoanelor cu dizabilități

Grup vulnerabil: vârstnici, persoane cu boli cronice și profesionale
Aria de drepturile omului: #sănătate, #asistentpersonal

Domnul C. și soția lui sunt vârstnici şi locuiesc în județul Mureș. Acesta suferă de boala Parkinson, iar soţia sa este principala persoană care îl îngrijeşte. Legea îi dă dreptul soţiei să se angajeze ca asistent personal pentru soţul ei, însă doar dacă acestuia i se recunoaște gradul de handicap ca fiind „grav cu asistent personal”. Din 2015, când domnul C. a fost încadrat în gradul de handicap „accentuat” și până în 2015, când comisia de evaluare l-a încadrat într-un grad şi mai mic de handicap – „mediu” – domnul C. se luptă cu autorităţile locale pentru a i se recunoaște drepturile: boala Parkinson nu este vindecabilă, iar domnul C. are nevoie de sprijin și îngrijiri permanente.

Avocata Pro Bono Dora Călian îi ajută pe domnul și doamna C. să facă demersurile juridice necesare pentru reevaluarea stării de sănătate a domnului şi încadrarea în gradul corect de handicap,  pentru ca ambii să beneficieze de drepturile garantate prin lege.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram