Menu
  Donează  
Menu

februarie 17, 2016

Conferința  “Violența sexuală: provocări și soluții în contextul ratificării Convenției de la Istanbul”

Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală organizează marți, 23 februarie 2016, între orele 14:00 – 18:00, la Spațiul Public European, București conferința cu titlul “Violența sexuală: provocări și soluții în contextul ratificării Convenției de la Istanbul”.

Conferinta

Vor lua cuvântul: Rosa Logar, GREVIO – Vice-președinte al Grupului de Experți în Acționarea împotriva Violenței asupra Femeilor și a Violenței Domestice, Consiliul Europei, Jud. Cristi Danileț, Consiliul Superior al Magistraturii, Ana Birchall, Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Camera Deputaților, Dr. Daniel Verman, Consilier Superior Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, Ioana Cazacu, Secretar de stat - Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Ministerul Muncii, Alexandra Columban, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO, Coordonator Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală, Camelia Proca, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. Conferința va fi moderată de Daniela Drăghici- Societatea de Analize Feministe ANA.

În iunie 2014, România a semnat Convenţia Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenței domestice (Convenția de la Istanbul), care în prezent se află în proces de ratificare. Convenția subliniază necesitatea furnizării de servicii integrate și specializate victimelor violenței împotriva femeilor, inclusiv victimelor violenței sexuale. În ciuda faptului că în România c. 600.000 de femei suferă, pe parcursul vieții, cel puțin o agresiunea sexuală1, acestea nu beneficiază de servicii specializate, integrate și gratuite, care să le sprijine în depășirea traumei și să faciliteze sancționarea agresorilor.

În cadrul acestei conferinte, vorbitorii din partea instituțiilor publice cu atribuții în domeniul violenței de gen și din partea societății civile, vor dezbate provocările transpunerii Convenției de la Istanbul în dreptul intern, precum și necesitatea îmbunătățirii serviciilor pentru victimele violenței sexuale, prin înființarea unor centre integrate de urgență pentru victime, funcționale în cadrul spitalelor județene de urgență, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București.

Organizațiile membre ale Rețelei, cu experiență în problematica violenței sexuale, dar și specialiști în domeniu, vor insista asupra necesitaății ca tema violenței sexuale să fie asumată la nivelul legislației românești, cât și la nivelul întregii societăți. Astfel, cei prezenți vor fi încurajați să ia la cunoștință și să semneze petiția Vrem centre integrate de urgență pentru victimele violenței sexuale! Accesați petiția la acest link:

Vă invităm să vă alăturați demersului nostru și vă rugăm să confirmați participarea dumneavoastră la conferință printr-un e-mail la rupemtacerea@gmail.com până în data de 17 februarie 2016.

Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală este formată din Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Centrul FILIA, Asociația Front, Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii (IEESR), Asociația Femeilor Împotriva Violenței AFIV-Artemis, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația Transcena, Asociația Anais, Grupul QUANTIC, Asociația Pas Alternativ, Asociația Psihosfera, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CSMC), Asociația VIVAD, Asociația Atena Delphi, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice - ECPI, Grupul NU Înseamnă NU.

Rețeaua este finanțată prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram