Cyberbullying-ul este un fenomen alarmant, care ia amploare. Acesta e un comportament repetat, ce se petrece online, și care are ca scop umilirea, înfurierea sau intimidarea victimelor. Cyberbullying include:
„răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante ale cuiva pe rețelele de socializare;
transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje;
copierea identității unei persoane și transmiterea în numele acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva.”
Grooming-ul, cunoscut și ca racolarea în scopuri sexuale, reprezintă o abordare treptată, premeditată a victimelor, de obicei minori, iniţiată prin contacte și conversații non-sexuale, ce are însă scopul de a agresa sexual victima.
Mai multe informații despre ce e cyberbullying și cum îl putem preveni: https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/cyberbullying-ce-este-%C8%99i-cum-%C3%AEi-punem-cap%C4%83t
Materialul este elaborat în cadrul proiectului ROAR: Capacitarea victimelor criminalității informarice (în engleză, ROAR: Empowering Victims of Cybercrimes), coordonat de asociația portugheză APAV, cu ACTEDO partener de proiect. Proiect co-finanțat prin Fondul de Securitate Internă – Poliție al Comisiei Europene. Conținutul prezentului material reflectă exclusiv poziția oficială a autorilor și este responsabilitatea acestora, în întregime. Comisia Europeană nu își asumă niciun fel de responsabilitate pentru modul în care pot fi folosite informațiile conținute în material.
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”