Menu
  Donează  
Menu

martie 17, 2021

Criminalitate informatică: phishing (înșelăciuni electronice)

Atenție la înșelăciuni electronice!

❎Phishing prin email = mailuri false menite să inducă în eroare destinatarii pentru a-și divulga date personale, bancare sau financiare. Adesea imită logo-ul și designul emailurilor reale, solicită descărcarea unui atașament sau deschiderea unui link, de obicei sugerând urgența.

❎Phishing telefonic = apeluri telefonice sau mesaje care încearcă să păcălească destinatarii și solicită informații personale, financiare sau de securitate.

❎Smishing (SMS + Phishing) = o formă de phishing care utilizează mesajele de tip SMS. Ele solicită de obicei apelarea unui număr de telefon, accesare unui link pentru „verificarea”/ „activarea”/ „actualizarea” unui cont. În realitate, sunteți direcționați către un site fals sau un operator-complice, menit să vă înșele.

Cum vă protejați de phishing?

✅„Citiți cu atenție mesajele – comparați adresa expeditorului cu cea din corespondențele anterioare. Verificați eventualele greșeli de exprimare.

✅Nu răspundeți la mesaje dubioase. Eventual le puteți retransmite băncii dumneavoastră, scriind adresa.

✅Nu deschideți link-urile și nu descărcați atașamentele din astfel de mesaje.

✅Dacă aveți dubii cu privire la o tranzacție, efectuați verificări suplimentare.”

👉Ce se întâmplă în online, nu rămâne mereu în online. Raportează la 112!

Mai multe recomandări pentru prevenirea phishingului aici: https://bv.politiaromana.ro/ro/comunicate/inselaciuni-de-tip-phishing-ce-puteti-face

 

Materialul este elaborat în cadrul proiectului ROAR: Capacitarea victimelor criminalității informarice (în engleză, ROAR: Empowering Victims of Cybercrimes), coordonat de asociația portugheză APAV, cu ACTEDO partener de proiect. Proiect co-finanțat prin Fondul de Securitate Internă – Poliție al Comisiei Europene. Conținutul prezentului material reflectă exclusiv poziția oficială a autorilor și este responsabilitatea acestora, în întregime. Comisia Europeană nu își asumă niciun fel de responsabilitate pentru modul în care pot fi folosite informațiile conținute în material.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram