Menu
  Donează  
Menu

decembrie 22, 2015

Clinica juridică - instrument de apărare a drepturilor omului

11 decembrie 2015, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. ACTEDO a organizat o dezbatere despre rolul clinicii juridice în dezvoltarea profesională a studenților facultăților de drept din țară. Vorbitori de marcă au discutat cum pot studenții să se implice în comunitate încă de pe băncile facultății și de ce este important ca ei să își asume un rol activ în justiția socială.

Conf. univ. dr. Sergiu Bogdan, Prodecanul Facultății de Drept, a deschis dezbaterea, subliniind importanța aplicării cunoștințelor teoretice ale studenților în societate. Clinica juridică - deocamdată curs opțional în anul terminal în cadrul Facultății de Drept din UBB - „este liantul între ceea ce se studiază teoretic în facultate și probleme existențiale, morale mai mult, care pot să fie furnizate de societatea în care trăim”, a declarat Sergiu Bogdan.

dsc_0862-660x330Invitatul de onoare, Prof. dr. Andres Gascon-Cuenca de la Universitatea din Valencia a prezentat cele patru clinici juridice care funcționează în cadrul facultății pe care o reprezintă. Deși diferite tematic, ceea ce le unește pe cele patru clinici este elementul de justiție socială al cazurilor preluate și autonomia decizionară a studenților. Implicare redusă a cadrelor universitare îi responsabilizează pe studenți și încurajează o dezbatere socială mai amplă privind rolul (viitorilor) avocați(lor) în comunitate.

Propunerea de extindere a clinicii juridice a Facultății de Drept a fost primită cu entuziasm de Șerban Hălmăgean, Președintele Asociației Studenților de la Drept ELSA Cluj-Napoca, care a subliniat nevoia unei experiențe practice a viitorilor avocați, în special în domeniul drepturilor omului, secundar în România.

Iulia Pascu, ACTEDO, a propus un model de colaborare între clinica juridică a Facultății de Drept și Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului, centru de asistență juridică gratuită specializat în drepturile omului, subliniind nevoia acută de apărare a grupurilor vulnerabile și facilitarea accesului la justiție al acestora.

Problema asistenței juridice pro bono a fost abordată de Delia Niță, Managerul Programului Anti-Discriminare al Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care a prezentat propunerile ACTEDO și CRJ de introducere a unei reglementări în Legea avocaturii și Statul profesiei avocatului prin care fiecare avocat să fie încurajat să dedice un număr de ore sau procente de cazuri muncii pro bono, pentru apărarea drepturilor fundamentale ale persoanelor aflate în situații vulnerabile. Mai multe detalii aici.

Clinica juridică este o metodă de predare-învățare în facultățile de drept centrată pe studenți, pe deprinderea aptitudinilor practice și rezolvarea de cazuri reale. Clinica juridică poate fi organizată tematic (ex. clinică juridică pe drepturile omului, pe drepturile refugiaților etc.), sub forma unor cursuri obligatorii sau opționale, cu durată variabilă (de la un semestru la câțiva ani). Prin oferirea de asistență juridică gratuită sub supervizarea unui profesor sau avocat, studenții nu doar își pregătesc viitoarea carieră, ci contribuie activ la realizarea justiției sociale și promovarea statului de drept. Pentru mai multe informații despre acest subiect, consultați ENCLE, Rețeaua Europeană a Clinicilor Juridice.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram