Documente de poziție: avocatura pro bono & centre de urgență pentru victimele violului

07.12.2015 / 18:34 / Acces la Justiție

Dreptul de a avea acces la justiție și cultura avocaturii pro bono în România  și Dreptul la servicii de sprijin adecvate pentru victimele violenței sexuale. Acestea sunt două teme de drepturile omului abordate de ACTEDO, alături de alte ONG-uri, în două documente de poziție/ policy papers. Temele sunt extrem de relevante la momentul actual, întrucât afectează un număr foarte mare de persoane, care au acces limitat la justiție, protecție și servicii specializate.

„Aceste documente descriu în primul rând o situație la care s-a ajuns pentru că autoritățile responsabile nu se preocupă de respectarea legii sau de crearea unui cadru de politici și proceduri pentru garantarea respectării unor drepturi de bază. România trebuie să schimbe paradigma. Schimbarea practicii instituționale, implementarea legii și adoptarea de reglementări ce au în centru preocuparea și respectul pentru fiecare ființă umană trebuie să se transforme și în România într-o realitate, pentru a putea începe să fim altfel. Nu putem continua negând demnitatea umană la fiecare pas, eșuând în a o recunoaște în celălalt pentru că e diferit, e vulnerabil, și mai ales pentru că nu am fost învățați să știm altfel”, declară Delia Niță, Manager Program Antidiscriminare la Centrul de Resurse Juridice.

Documentele de poziție pot fi accesate mai jos:

Cele două documente au fost elaborate în cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaționale, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, www.fondong.fdsc.ro și implementat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Puteți accesa toate documentele elaborate în cadrul acestui proiect la http://www.crj.ro/5-subiecte-de-drepturile-omului-pentru-romania/.

Persoane de contact:
Iulia Pascu, Membru în Consiliul Director ACTEDO, iulia.pascu@actedo.org
Delia Niță, Manager Program Antidiscriminare, Centrul de Resurse Juridice, delia@crj.ro

mailbox