Prin educație putem schimba mentalități învechite și construi o societate în care fetele și femeile să aibă șanse egale, respect și drepturi depline. Educația este cea mai bună cale pentru a preveni manifestarea sexismului, a discriminării și a violenței de gen.
Ca parte a Coaliției pentru Egalitate de Gen, ne bucurăm să anunțăm că am început implementarea proiectului „EGALIS: egalitate de gen prin schimbare socială și educație”, în cadrul programului Active Citizens Fund - Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Suntem conștiente că sistemul educațional românesc are mari lacune în ceea ce privește integrarea egalității de gen, atât la nivelul curriculei și manualelor, cât și la nivelul formării cadrelor didactice, care rămân deseori tributare propriilor stereotipuri și clișee. Aceste lipsuri din educație se transmit mai departe în societate: Barometrul de Gen din 2018 constata persistența prejudecăților cu privire la rolurile femeilor și bărbaților în familie, la locul de muncă și în spațiul public.
Prin EGALIS vom acționa în 2 direcții principale:
✅ 1. Educația tinerilor și formarea profesorilor sub umbrela campaniei de conștientizare „Feminismul pe înțelesul tuturor” care își propune să deconstruiască printre tineri și cadre didactice miturile și prejudecățile legate de feminism și să ofere informații despre egalitate de gen folosind instrumente diverse, atractive și moderne: videoclipuri, infografice și un joc interactiv propuse ca material educativ, implicarea lor la hackathoane WikiGap. Cadrele didactice și instituțiile publice din educație vor beneficia de un ghid și o metodologie pentru predarea egalității de gen în învățământul preuniversitar.
✅ 2. Activități de advocacy pentru utilizarea la scară largă a instrumentelor educative create, formularea de propuneri pentru revizuirea standardului ocupațional pentru profesiile de expert egalitate de șanse și tehnician egalitate de șanse, pentru a duce egalitatea de gen mai aproape de instituții și companii, monitorizarea derapajelor sexiste de la nivelul societății și reclamarea acestora la CNCD. Proiectul include și o parte de asistență juridică și reprezentare în instanță în cazuri de discriminare de gen.
Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs. BARZA. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930 Euro finanțare nerambursabilă, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”