Menu
  Donează  
Menu

noiembrie 25, 2021

„Cazuri strategice de drepturile omului. Justiția în sprijinul cetățeanului” - Eveniment de lansare a proiectului INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului

Cu ocazia Săptămânii Europene Pro Bono*, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul Asociației ACCEPT, al Asociației ANAIS și al Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului, au organizat joi, 25 noiembrie 2021, între orele 17:00 și 19:00, pe platforma Zoom, evenimentul de lansare a proiectului INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului, intitulat:

Cazuri strategice de drepturile omului. Justiția în sprijinul cetățeanului

Evenimentul a adus în prim plan cazuri interesante din diverse arii de drepturile omului – violență domestică, dizabilități și LGBTQ – fundamentate pe litigare strategică și avocatură pro bono pentru înfăptuirea justiției și apărarea drepturilor fundamentale. Trei invitați speciali au prezentat demersurile unor organizații neguvernamentale și persoane fizice în instanțe românești și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a solicita modificări legislative menite să protejeze persoanele vulnerabile și să atingă egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor. Concret, au fost abordate următoarele teme:

  1. Centrul de Resurse Juridice pentru Valentin Câmpeanu împotriva României - primul caz admis la CEDO al unei organizații neguvernamentale în numele unei persoane cu dizabilități, decedată în custodia statului. Ce (nu) s-a schimbat la 17 ani de la moartea tânărului cu dizabilități și vulnerabilități multiple. |Georgiana Iorgulescu, Directoare executivă Centrul de Resurse Juridice (CRJ)

  2. Spețe care au produs schimbări legislative în domeniul violenței domestice. Advocacy al societății civile pentru îmbunătățirea protecției supraviețuitoarelor violenței: ordinul de protecție provizoriu, dreptul victimelor la interpretariat și traducere |  Giulia Crișan, Avocată, Baroul București & Consultantă pentru Asociația ANAIS

  3. Buhuceanu și Ciobotaru împotriva României: 21 de familii LGBTI acuză statul român de discriminare la CEDO pentru că România le încalcă dreptul la recunoaștere și protecție legală | Teodora Ion-Rotaru, Directoarea executivă a Asociației ACCEPT România

Despre invitatele speciale.

Georgiana Iorgulescu este Directoare Executivă a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) din anul 2005 și de profesie avocat. Din 2003, CRJ – în cadrul Programului „Pledoarie pentru Demnitate” – organizează vizite de monitorizare neanunțate, periodice în instituții pentru persoane cu dizabilități mintale pentru a aduce în atenția autorităților publice modul în care aceste persoane sunt tratate și măsura în care drepturile lor fundamentale sunt protejate. În cadrul evenimentului, Georgiana Iorgulescu a vorbit despre vizita neanunțată din februarie 2004 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, jud. Dolj, unde echipa CRJ a descoperit un tânăr de numai 19 ani, Valentin Câmpeanu, închis într-o cameră fără încălzire, unde a și murit la scurt timp după. Cercetări ulterioare au dezvăluit că aproape 100 de oameni decedaseră de hipotermie și cașexie în mai puțin de un an în acea instituție. Timp de 10 ani, CRJ a cerut Statului român și mai târziu Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să recunoască faptul că drepturile celor care au murit în acel spital au fost încălcate. „Centrul de Resurse Juridice pentru Valentin Câmpeanu împotriva României” este primul caz admis la CEDO al unui ONG în numele unei persoane cu dizabilități, decedată în custodia statului. Georgiana Iorgulescu a vorbit și despre ce (nu) s-a schimbat la 17 ani de la moartea tânărului cu dizabilități și vulnerabilități multiple.

Giulia Crișan este Vicepreședinta Asociației ANAIS, avocată în Baroul București din anul 2000 și autoare a două lucrări: „Violența în familie. Practică judiciară comentată” (2017) și „Violența domestică. Paradigme și practică judiciară (2020). Giulia este membră a grupurilor de lucru pentru elaborarea legislației în domeniul violenței domestice, inițiatoare a unei modificări legislative în domeniu, formator pentru specialiștii care lucrează cu victimele violenței domestice și avocat pledant care asista victimele în fața instanțelor de judecată. În cadrul evenimentului, Giulia a prezentat o serie de cazuri reale care au produs schimbări legislative în domeniul violenței domestice din țară și a vorbit despre eforturile de advocacy ale societății civile pentru îmbunătățirea protecției supraviețuitoarelor violenței. Concret, a prezentat situații care au dus la introducerea și apoi modificarea ordinului de protecție provizoriu, dar și despre dreptul victimelor la interpretariat și traducere, drept adeseori încălcat în cazul victimelor imigrante în România.

Teodora Ion-Rotaru este directoarea executivă a Asociației ACCEPT. Ea coordonează munca organizației, e implicată în activități de litigare strategică, muncă în comunitate, comunicare și campanii de conștientizare, implementarea de proiecte. Teo este cu ACCEPT din 2013, unde a început ca voluntară. Crede în faptul că lupta pentru egalitatea și nediscriminarea persoanelor LGBTI este cea mai importantă cauză de drepturi civile din zilele noastre și că fiecare om are responsabilitatea să contribuie la lupta împotriva discriminării și marginalizării grupurilor minoritare. În cadrul evenimentului, Teo a vorbit despre dreptul la recunoaștere juridică a cuplurilor și familiilor LGBTI din România, prin introducerea parteneriatului civil sau extinderea instituției căsătoriei pentru toate cuplurile, indiferent de genul partenerilor. A prezentat eforturile ACCEPT de a coaliza 21 de familii LGBTI pentru a ataca statul român la CEDO, acuzându-l de discriminare, într-o speță asemănătoare Oliari contra Italia, care a făcut istorie.

***

Proiect derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a îmbunătăți accesul la justiție al persoanelor vulnerabile și de a dezvolta abordările integrate în sprijinirea victimelor discriminării și infracțiunilor.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

* Săptămâna Europeană Pro Bono este o inițiativă a organizației internaționale PILnet – The Global Network for Public Interest Law, prin care se promovează avocatura pro bono în întreaga Europă, sărbătorind totodată contribuția avocaților pro bono la dezvoltarea societății civile și sprijinirea persoanelor dezavantajate.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram