În Cluj-Napoca, luna noiembrie 2014 a fost dedicată drepturilor omului și anti-discriminării. Pentru aceasta, ACTEDO a organizat două sesiuni de formare identice ca și conținut și format, intitulate Pro Bono pentru Drepturile Omului. Cele două sesiuni, care au vizat perfecționarea avocaților în aceste domenii, au avut loc în 14-15, respectiv 28-29 noiembrie, la Hotel Ramada. În total, 40 de avocați definitivi și stagiari din județele Cluj, Mureș și Bistrița-Năsăud au participat la sesiunile interactive susținute de partenerii noștri de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ): Georgiana Iorgulescu (directoare executivă) și Delia Niță (coordonatoarea programului Anti-discriminare din cadrul aceluiași ONG).
Pe parcursul primei zile de formare, plecând de la materiale video (documentare, chestionare online), au fost analizate mecanismele de constituire și funcționare a atitudinilor discriminatorii și au fost explorate o serie de teorii de psihologie socială privitoare la efectele acestora asupra persoanelor discriminate. O sesiune specială a fost rezervată victimelor violenței domestice, în cadrul căreia Maria Stoleru, asistent social al Asociației Artemis, a prezentat factorii psihologici, materiali și sociali care îngreunează scoaterea femeilor victime din situația de criză, precum și strategia pe care avocații trebuie să o adopte în lucrul cu acestea. Totodată, conf. univ. dr. Liviu Marius Harosa, avocat pro bono pentru Roșia Montană, a susținut cu pasiune cauza muncii pentru binele public, încurajând avocații prezenți să i se alăture în aceasta nobilă activitate, menită să ofere acces la justiție celor mai vulnerabili membrii ai societății. Partenerul ACTEDO în acest proiect, conf. univ. dr. Radu Chiriță, a insistat asupra importanței de a pune presiune pe instanțele naționale în vederea creării pas cu pas a unei viziuni juridice favorabile drepturilor omului și protejării cetățenilor în fața abuzurilor statului. În a doua parte a zilei, s-au purtat discuții aprinse despre legislația națională și europeană menită să protejeze minoritățile etnice, sexuale și religioase, dar și grupurile vulnerabile (femei, persoane cu dizabilități, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.): participanții s-au familiarizat cu instrumentele și instanțele naționale din domeniu, în special cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), aprofundând în același timp jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Cea de-a doua zi a formării a fost rezervată integral atelierelor de lucru pe spețe reprezentative din România și Europa din domeniul discriminării și drepturilor omului. Marian Mandache, director executiv al Asociației Romani CRISS, a ghidat participanții prin cauze relevante ajunse în fața CEDO, precum Cauzele Moldovan ș.a. contra României, Nachova ș.a. contra Bulgariei și Thlimmenos contra Greciei. Probabil cel mai spectaculos, dar totodată răscolitor caz a fost cel al lui Valentin Câmpeanu, tânărul de 19 ani de etnie romă, abandonat la naștere, seropozitiv și cu dizabilități mintale, decedat la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, în urma tratamentelor degradante suferite și a refuzului medicilor de a-i administra medicamente retrovirale. După 10 ani de procese și lupte cu autoritățile, CRJ a obținut, în iulie 2014, o sentință favorabilă prin care CEDO condamnă statul român pentru lipsa investigaților în acest caz cutremurător.
Cele două sesiuni intensive de formare în domeniul drepturilor omului au avut un real succes în rândul participanților care le-au primit cu entuziasm, apreciindu-le cu atât mai mult cu cât acestea au venit să suplinească lipsa activităților de formare din această arie fundamentală a oricărei democrații. În urma celor două sesiuni, un număr important de avocați s-au alăturat Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului, proiect inițiat de ACTEDO pentru a promova prestarea de servicii juridice pro bono în rândul avocaților și care va fi lansat în 18 decembrie 2014, în Cluj-Napoca. Mai multe detalii despre lansare vor fi disponibile în curând.
Echipa ACTEDO mulțumește tuturor participanților și formatorilor pentru entuziasmul de care au dat dovadă – astfel de persoane ne dau încredere că împreună putem construi un viitor mai bun.
Aici găsiți mai multe imagini de la sesiunile de formare.
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”