Menu
  Donează  
Menu

mai 25, 2023

FORUM NAȚIONAL PRO BONO: Drepturile fundamentale și justiția socială în România în contextul micșorării spațiului civic, Cluj-Napoca, 13 iunie

În ultimii ani, pe fondul pandemiei de COVID-19, a războiului din Ucraina și a crizei energetice, polarizarea socială și politică a fost mai pregnantă ca oricând, iar multe drepturi fundamentale, în special ale minorităților, au fost supuse atacurilor vehemente din partea mai multor actori sociali și politici. La nivel global, se observă o stagnare sau chiar erodare a democrației, dar și o micșorare a spațiului civic – o înăsprire a condițiilor juridice și administrative menite să îngreuneze funcționarea organizațiilor nonguvernamentale din sfera drepturilor omului. Mai mult, accesul la justiție al cetățeanului de rând rămâne adesea un deziderat, nu o realitate. În cazul categoriilor vulnerabile la discriminare și excluziune – precum romii, supraviețuitorii violenței domestice sau persoanele LGBTI – accesul la justiție este cu atât mai dificil.

În acest context, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și cu sprijinul Baroul Cluj, organizează primul Forum Național Pro Bono, la Cluj-Napoca, intitulat Drepturile fundamentale și justiția socială în România în contextul micșorării spațiului civic.

Forumul Național Pro Bono are loc marți, 13 iunie, între orele 09:00-17:30, în Cluj-Napoca, unde invitați speciali și profesioniști din domeniul juridic și social vor discuta despre drepturile fundamentale, despre excluziune și sistemul de justiție, dar în același timp vor asculta povești ale învingătorilor și învingătoarelor, persoane care au depășit numeroase bariere pentru a trăi o viață fără violență și pentru a fi ei înșiși într-o lume adeseori intolerantă.

Forumul este construit în jurul a patru sesiuni tematice, fiecare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri:

  • SESIUNEA 1: Justiția și grupurile vulnerabile la discriminare și excluziune socială
  • SESIUNEA 2: Egalitate de gen în România – între progres și regres
  • SESIUNEA 3: Drepturile fundamentale ale romilor și inegalitatea istorică
  • SESIUNEA 4: Drepturile LGBTI – între obligații juridice și intoleranță socială

Printre invitații speciali se numără membri ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, avocați ce instrumentează cazuri strategice în aria drepturilor omului, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, cercetători și cadre universitare, juriști și activiști.

Forumul Național Pro Bono se adresează specialiștilor în domeniul juridic (avocați, procurori, judecători), reprezentanților organelor de aplicare a legii, specialiștilor care lucrează cu grupuri sociale vulnerabile (asistenți sociali, psihologi, reprezentanți ONG-uri), precum și autorităților locale și cercetătorilor în domeniul drepturilor omului. Forumul își propune să abordeze nuanțat subiecte sensibile precum discriminarea, egalitatea și violența de gen, drepturile romilor și ale persoanelor LGBTI și să ofere o platformă de dialog, schimb de bune practici și împărtășirea experienței de lucru a profesioniștilor din domenii diferite. Participarea este gratuită și pe bază de invitație.

Evenimentul se înscrie într-o lungă tradiție internațională; conferințe asemănătoare dedicate avocaturii pro bono și legii în sprijinul binelui public se organizează anual în Europa, în Asia și, mai recent, la nivel global, de organizația internațională PILnet – The Global Network for Public Interest Law, cu care ACTEDO colaborează strâns.

***

Activitatea face parte din proiectul INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram