Menu
  Donează  
Menu

ianuarie 31, 2023

Ghid practic privind combaterea discriminării și infracțiunilor motivate de ură împotriva persoanelor LGBTI

În România, persoanele LGBTI sunt adesea ținte ale discriminării și ale urii. Deși legislația internă și internațională oferă protecție persoanelor LGBTI împotriva discriminării și infracțiunilor motivate de ură, România a fost condamnată în repetate rânduri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) pentru investigații inadecvate în cazuri de violență împotriva persoanelor aparținând minorităților sexuale, o realitate tristă într-un stat democratic care susține legislativ egalitatea în drepturi a cetățenilor și nediscriminarea.

Acest ghid a fost elaborat din dorința de a ajuta în mod practic persoanele LGBTI care se confruntă cu situații de discriminare, precum și celor care sunt victime ale discursului urii sau infracțiunilor motivate de ură, pentru ca acestea să le identifice cu ușurință, să înțeleagă drepturile de care beneficiază și demersurile juridice care pot fi realizate pentru fiecare caz în parte.

Prezentul ghid se adresează, în special, persoanelor LGBTI, dar poate fi aplicat oricărei persoane care consideră că a fost victimă a discriminării, a discursului motivat de ură, hărțuirii sexuale, hărțuirii morale la locul de muncă sau a infracțiunilor motivate de ură.

Ghidul conține:

  • explicații despre ce este stereotipul și prejudecata;
  • discriminarea, criterii și tipuri de discriminare recunoscute de lege;
    • jurisprudență C.N.C.D.;
  • hărțuirea în materie civilă:
    • hărțuirea ca discriminare conform O.G. 137/2000;
    • hărțuirea morală la locul de muncă;
    • hărțuirea sexuală la locul de muncă;
  • hărțuirea în materie penală:
    • hărțuirea conform Codului Penal;
    • hărțuirea sexuală conform Codului Penal;
    • formularea unei plângeri penale;
  • explicații privind infracțiunile motivate de ură și discursul urii;
    • jurisprudență C.E.D.O.

Descarcă gratuit ghidul accesând acest link: Ghid practic privind combaterea discriminării și infracțiunilor motivate de ură împotriva persoanelor LGBTI

***

Proiectul „FEMPOWER: Dăm Voce Femeilor Queer” este derulat de Asociația PRIDE România în parteneriat cu Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram