Menu
  Donează  
Menu

iunie 2, 2017

Întâlnire cu Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului la Geneva

_MG_3413 copyColega noastră, Iulia Pascu s-a întâlnit azi cu Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein împreună cu alți reprezentanți ai societății civile din 16 țări din întreaga lume,  în cadrul cărei a prezentat aria de lucru ACTEDO și în particular, preocuparea noastră pentru creșterea accesului la justiție și nevoia serviciilor pentru victimele violenței sexuale, din România.

_MG_3428Această întâlnire cât și alte activități de advocacy sunt organizate de către International Service for Human Rights în cadrul unui program internațional de advocacy ce urmărește să promoveze mecanismele ONU pentru drepturile omului.

Amintim că România va avea evaluarea periodică universală (Universal Periodic Review) privind respectarea obligațiilor internaționale în domeniul drepturilor omului în ianuarie 2018, la Geneva. Ultima oară, România a fost evaluată în 2013.

Profitând de prezența noastră la Geneva și în cadrul acestui program, urmărim să folosim mecanismele ONU mai ales pentru a face un apel statului român de a proteja victimele violenței sexuale, prin implementarea centrelor integrate pentru victimele violenței sexuale, având în vedere faptul că 1 din 3 femei este victimă a violenței fizice și/sau sexuale, pe parcursul vieții*. Facem totodată un apel pentru creșterea accesului la justiție, în contextul în care România are cel mai mic buget alocat pentru ajutor public judiciar din Europa ** și pentru încurajarea formală a avocaturii pro bono ca instrument de promovare a drepturilor omului.

*Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale, Violența împotriva femeilor, 2014.

**Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ, 2010), Accesul la justiție în Europa, p. 68.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram