INTERSECT: seară de film la Cluj-Napoca

21.03.2021 / 11:41 / Antidiscriminare

În 20 martie, ACTEDO a organizat un eveniment informal pentru studenți și persoane rome, LGBT și rome LGBT, anume o seară de film, al cărei scop a fost încurajarea unui dialog pe tema intersecționalității dintre etnie și orientare sexuală/ identitate de gen în România contemporană.

Filmul vizionat a fost Soldații: Poveste din Ferentari, film din 2017 în regia Ivanei Mladenovic, bazat pe romanul eponim al lui Adrian Șchiop, care abordează deloc sentimentalist o relație între doi bărbați: Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele, și Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți de manele.

La eveniment – care a respectat toate măsurile de siguranță impuse de pandemie – au participat 11 persoane (studenți, persoane rome, persoane LGBT și membri ACTEDO), iar vizionarea a fost urmată de o discuție liberă moderată de Eliza Ciocîrlan din partea ACTEDO.

Evenimentul face parte din proiectul „INTERSECT – Altfel despre discriminare”, coordonat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în parteneriat cu Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – Actedo, Asociația MozaiQ și Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR).


Proiect co-finanțat de Programul Drepturi, egalitate și cetățenie al Uniunii Europene (2014-2020). Conținutul prezentului material reflectă exclusiv poziția oficială a autorilor și este responsabilitatea acestora, în întregime. Comisia Europeană nu își asumă niciun fel de responsabilitate pentru modul în care pot fi folosite informațiile conținute în material.