• Ce este Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului?
Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului este un centru de asistență juridică (în engleză, clearinghouse) prin care Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) pune în legătură persoanele fizice ale căror drepturi au fost încălcate și ONG-urile din domeniul drepturilor omului care lucrează cu aceste persoane, pe de o parte, cu avocați care doresc să ofere asistență juridică pro bono (gratuită), pe de altă parte, în scopul facilitării accesului la justiție al acestor persoane.
• Cum funcționează Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului?
ACTEDO primeşte cereri de asistenţă juridică de la potenţiali beneficiari prin intermediul formularului de solicitare a asistenţei juridice pro bono de pe site-ul Rețelei pro Bono pentru Drepturile Omului (www.probono.actedo.org). ACTEDO evaluează cazurile primite, asigurându-se că toate criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite, iar apoi trimite descrierea cazurilor eligibile Avocaților Pro Bono (avocații care s-au înscris în Rețeaua Pro Bono).
• Cum pot deveni Avocat Pro Bono?
Orice avocat poate deveni Avocat Pro Bono completând formularul online de pe site-ul Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului. În urma înscrierii, ACTEDO te va contacta și te va ruga să finalizezi înscrierea prin semnarea unei declarații de adeziune la Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului. Odată semnată această declarație de adeziune, devii Avocat Pro Bono.
• Cum primesc cazurile?
După ce devii Avocat Pro Bono vei primi regulat emailuri de la ACTEDO, care vor conține descrieri ale cazurilor eligibile pentru a primi asistenţă juridică prin Rețeaua Pro Bono. Avocaţii Pro Bono îşi exprimă preferinţa de a prelua un anumit caz răspunzând în scris (prin email) la apelul ACTEDO. Dacă mai mulţi avocaţi îşi exprimă dorinţa de a prelua un caz, atunci se aplică regula primului venit, ținându-se cont și de criterii precum proximitatea geografică de beneficiar, durata de timp pe care avocatul o poate acorda cazului şi alte criterii care s-ar putea dovedi relevante.
• Cu cine închei contractul de asistență juridică?
Contractul de asistență juridică se încheie direct cu beneficiarul (persoana fiizică sau ONG-ul care contactează ACTEDO și solicită asistență juridică pro bono). ACTEDO nu are nicio calitate în contractul de asistență juridică încheiat între avocat și beneficiar. Rolul ACTEDO este de a pune beneficiarii în legătură cu avocații disponibili să preia cazurile și acela de a monitoriza evoluția relației dintre cei doi, oferind sprijin Avocaților Pro Bono pe parcurs.
• Cum este păstrat secretul profesional în cadrul Rețelei Pro Bono?
Între Avocatul Pro Bono și client (beneficiar) se aplică toate prevederile legale privind secretul profesional. Acceptând Regulamentul de funcționare a Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului, clientul se obligă să îl dezlege pe avocat de păstrarea secretului profesional cu privire la informațiile care țin de aplicarea Regulamentului și funcționarea Rețelei Pro Bono. Astfel de informații pot fi: stadiul procesual în care se află cazul, pașii juridici făcuți până la un anumit moment pentru rezolvarea cazului, precum și alte informații care țin de buna funcționare a Rețelei Pro Bono. Înainte de începerea colaborării dintre beneficiar și avocat, beneficiarul va fi informat că acceptarea Regulamentului de funcționare a Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului presupune obligația de a-l dezlega pe avocat de secretul profesional cu privire la informațiile menționate anterior.
• Cu ce mă poate ajuta Rețeaua Pro Bono pe parcursul cazului?
Coordonatorii Rețelei Pro Bono și colaboratorii acestora stau la dispoziția Avocaților Pro Bono pentru a le oferi sprijin pe parcursul desfășurării cazurilor. În funcție de expertiza disponibilă în cadrul Rețelei Pro Bono, oferim, la solicitarea avocaților, informații privind studii, rapoarte, legislație, jurisprudență din domeniul drepturilor omului care pot contribui la rezolvarea favorabilă a cazului.
• Ce cheltuieli îmi poate deconta Rețeaua Pro Bono?
Eventualele cheltuieli de deplasare ale avocaților pentru cazurile preluate prin intermediul Reţelei Pro Bono vor fi suportate de către ACTEDO, în limita bugetului alocat. Avocatul Pro Bono va informa ACTEDO cu privire la deplasare înainte ca aceasta să aibă loc. Rambursarea cheltuielilor de deplasare se va realiza în baza unor acte justificative precum chitanțe, bonuri fiscale etc. care să precizeze exact suma solicitată.
• Ce se întâmplă dacă nu mai pot continua relația avocat-client cu beneficiarul Rețelei Pro Bono?
Renunțarea la contractul de asistență juridică se va face în acord cu legislația aplicabilă. Avocatul Pro Bono trebuie să informeze ACTEDO despre o posibilă încetare a relației, pentru a permite acestuia să găsească un alt Avocat Pro Bono sau să direcționeze beneficiarul către un alt serviciu disponibil. Dacă întâmpină dificultăți în relația cu clientul, Avocatul Pro Bono este încurajat să contacteze ACTEDO pentru a încerca rezolvarea pe cale amiabilă a conflictelor.
• Vreau să promovez cazul în presă sau în mediul online, ce reguli trebuie să respect?
În baza Regulamentului de funcționare semnat atât de către Avocații Pro Bono cât şi de către beneficiarii Rețelei Pro Bono, promovarea cazului în mass-media şi/sau în mediul online trebuie însoţită de menţionarea Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și a Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului prin intermediul căreia s-a oferit asistența juridică pro bono.
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”