Menu
  Donează  
Menu

noiembrie 17, 2022

Masă rotundă, Baroul Cluj: Accesul liber la justiție al grupurilor vulnerabile, într-un sistem judiciar democratic.

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Baroul Cluj organizează joi, 24 noiembrie 2022, între orele 13:30 și 18:00, la sediul Baroului Cluj, pe strada Pavel Roșca, nr. 8, o masă rotundă, intitulată:

Accesul liber la justiție al grupurilor vulnerabile, într-un sistem judiciar democratic. Bariere, lacune legislative și soluții

Evenimentul se adresează avocaților, magistraților, cadrelor universitare de la facultățile de Drept și altor specialiști în domeniu și își propune să aducă împreună o serie de experți pentru a discuta modalități de îmbunătățire a accesului la justiție al grupurilor vulnerabile din România. Punctul de pornire al discuțiilor va fi un raport – lansat în premieră la Cluj – privind principalele bariere și lacune legislative în accesul la justiție al grupurilor vulnerabile din România. Raportul a fost elaborat de Av. Dan Chertes, Baroul Cluj, și Georgiana Iorgulescu, Directoarea Executivă a Centrului de Resurse Juridice (CRJ), cu contribuții din partea Alexandrei Columban, Directoarea Executivă a ACTEDO.

În cadrul mesei rotunde, autorii vor prezenta barierele și lacune legislative din domeniul civil și penal, lacune în aplicarea legislației pentru protecția victimelor infracțiunilor, în special Directiva 29/2012 UE, precum și statutul avocaturii pro bono în România și la nivel internațional. Concret, se vor aborda următoarele subiecte:

  • O perspectivă interdisciplinară asupra accesului la justiție al grupurilor vulnerabile;
  • Bariere legislative și administrative în calea accesului la justiție al grupurilor vulnerabile în materie civilă, în special în privința ajutorului public judiciar;
  • Accesul la justiție pentru victimele violenței domestice și victimele infracțiunilor –  puncte nevralgice;
  • Avocatura pro bono – necesitatea reglementării ei și propunere legislativă.

De asemenea, cei prezenți vor putea discuta pe baza setului de recomandări legislative, elaborate de autorii raportului, pentru îmbunătățirea lacunelor identificate. Ne dorim ca aceste două mese rotunde să se concretizeze într-o conștientizare crescută a acestor probleme și, sperăm, o asumare a măsurilor propuse.

Pentru avocații din Baroul Cluj, participarea la masa rotundă este echivalentă cu 5 puncte de formare profesională. Accesul la eveniment este liber.

Autorii raportului și facilitatorii mesei rotunde sunt:

  • Dan-Sebastian Chertes, Avocat în Baroul Cluj din 2007, cu 12 ani de experiență în cauzele din sfera dreptului penal, consilier în Consiliul Baroului Cluj din 2018, editor-șef al Jurnalului Baroului Cluj și secretar de redacție al Revistei Penalmente Relevant.
  • Georgiana Iorgulescu, Directoarea Executivă a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și avocată în Baroul București din 2004, cu peste 17 ani de experiență în analiză și propuneri legislative în sfera dreptului public, în special drept constituțional, drept penal, drept procesual penal și drept administrativ, din perspectiva respectării drepturilor și libertăților fundamentale.
  • Alexandra Columban, Directoare Executivă a Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), cu peste 8 ani de experiență în cercetare și formare, precum și analiză de politici publice în domeniul drepturilor omului.

De asemenea, Av. Flavia Maier, Decanul Baroului Cluj, va adresa un cuvânt de bun-venit în deschiderea mesei rotunde.

Pentru mai multe detalii despre program, consultați agenda mesei rotunde.

Activitatea face parte dintr-o serie de două mese rotunde, cea de a doua urmând a avea loc la București, în 8 decembrie 2022.

Vă rugăm să ne confirmați participarea dumneavoastră până marți, 22 noiembrie, la adresa de e-mail info@actedo.org.

Echipa ACTEDO, CRJ și Baroul Cluj
***

Activitatea face parte din proiectul INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram