Menu
  Donează  
Menu

martie 1, 2024

MIT sau REALITATE ? ONG-iștii împing voluntariatul, dar apoi cer salarii

MIT sau REALITATE? ONG-iștii împing voluntariatul, dar apoi cer salarii.

MIT! Persoanele active în ONG-uri ar trebui să facă doar muncă voluntară. ONG-iștii nu pot/ nu ar trebui să fie plătiți pentru munca lor.

ADEVĂR! Cele mai multe organizații se bazează pe munca voluntarilor și contribuția lor este extrem de valoroasă. Totodată, unele activități au nevoie de coordonare, un grad ridicat de profesionalism, implicare pe termen lung și angajament constant. Pe scurt, au nevoie de angajați. Schimbările profunde în societate necesită implicare continua, expertiză și nu se pot face doar în timpul liber al voluntarilor.

De ce ONG-urile nu pot funcționa doar bazându-se pe voluntariat?

  • Motiv 1. Verificare și constanță. De exemplu, copiii sprijiniți de ONG-uri au nevoie de îngrijire zilnică, nu doar în timpul liber al voluntarilor. E important ca persoanele care se implică în astfel de activități să fie calificate să facă acest lucru, verificate și să asigure un grad de constanță în viața copiilor, deci e nevoie de persoane angajate. Ocazional, pot fi implicați voluntari în aceste activități, însă munca lor trebuie coordonată.
  • Motiv 2. Expertiză și perseverență. Propunerile de schimbare a unei legi, de pildă, necesită monitorizare, multiple consultări cu diferite comunități care ar putea fi afectate de acea lege, întâlniri cu decidenții politici, studii și cercetări și mobilizare socială. Acestea nu pot fi făcute doar în timpul liber.
  • Motiv 3. Voluntariatul e la cote mici în România. Doar 7% dintre români fac voluntariat organizat pentru ONG-uri. Fără munca persoanelor angajate contribuția societății civile ar fi mult mai restrânsă, asta ar însemna mai puține abuzuri semnalate, mai puține persoane vulnerabile sprijinite, mai puține proiecte culturale independente și mai puține inițiative sociale pentru o societate mai bună. Sursa: https://www.stiri.ong/assets/files/romania-2017.pdf
  • Motiv 4. Sustenabilitate și reprezentare socială. Munca exclusiv voluntară ar face ca un număr mic de oameni să se implice constant în societatea civilă, de pildă, cei care dețin averi și nu depind de un salariu. Implicit, aceste persoane ar avea o înțelegere diferită asupra lumii, nu ar reprezenta corect întreaga societate sau, mai grav, ONG-urile ar reprezenta doar interesele deținătorilor de averi. Pentru o societate civilă sănătoasă este important ca munca derulată în ONG-uri să fie și remunerată, nu bazată exclusiv pe voluntariat.

De ce e ok ca ONG-iștii să fie remunerați?

În ONG-uri muncesc, spre exemplu, juriști, contabili, asistenți sociali, experți în diferite domenii și munca lor trebuie să fie recompensată ca într-o instituție de stat sau privată.

Așa cum suntem de acord în societate ca medicii sau pompierii să salveze vieți și să fie plătiți pentru asta, la fel și pentru ONG-iști. Este important ca persoanele care își dedică timpul unei cauze umanitare sau sociale să poată să ducă o viață decentă din munca lor și să fie plătite pentru asta.

Nu există nicio incompatibilitate între a dori să produci o schimbare și a încasa un salariu, ca orice alt cetățean.

***

Activitatea face parte din proiectul „IMPACT.org: Amplificarea impactului societății civile din Transilvania”, implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Asociația Clubul Francofon de Afaceri (CFAC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram