Menu
  Donează  
Menu

martie 6, 2024

MIT sau REALITATE ? ONG-urile toacă bani și nu sunt transparente financiar

MIT sau REALITATE? ONG-urile toacă bani și nu sunt transparente financiar.

MIT! ONG-urile au fost create doar pentru a șifona fonduri europene, nu comunică despre cum le folosesc și nici nu produc rezultate.

ADEVĂR! ONG-urilor care gestionează fonduri dau dovadă de transparență & răspundere astfel:

  • fac raportări anuale către ANAF, ca orice altă entitate juridică;
  • raportează cheltuielile de proiect către finanțatori;
  • majoritatea publică anual rapoarte de activitate, ce detaliază bugetul și sursele lor de finanțare:
  • au adesea audit extern.

Moduri prin care ONG-urile asigură transparența și folosirea responsabilă a resurselor financiare

  • 1. Raportare financiară obligatorie către ANAF

ONG-urile, ca orice alte entități juridice din România, depun bilanțuri către ANAF, plătesc taxe, sunt verificate de ANAF și de alte instituții ale statului și răspund în fața legii.

  • 2. Rapoarte anuale publice

Multe ONG-uri publică pe site-urile lor rapoarte anuale care detaliază nu doar activitățile, rezultatele lor și numărul de persoane sprijinite, ci și sursele de finanțare (donații, sponsorizări, fonduri europene/ structurale, redirecționări din impozitul pe venit etc.) și bugetul anual. Așadar, dacă iei în considerare să donezi către un ONG, aceste rapoarte sunt o metodă bună de a verifica profesionalismul organizației și unde merg banii tăi.

  • 3. Monitorizare și auditări din partea finanțatorilor

ONG-urile depun eforturi considerabile pentru a obține finanțări, iar accesarea granturilor depinde de o planificare bugetară eficientă în concordanță cu activitățile propuse.

Atunci când primesc finanțare, ONG-urile sunt obligate să respecte norme stricte privind cheltuirea banilor și să gestioneze bugetele cu responsabilitate. De asemenea, sunt obligate să raporteze cheltuielile efectuate, structurate pe categorii de costuri, alături de documente justificative (facturi, extrase de cont, ordine de plată etc.).

Nu în ultimul rând, adesea, ONG-urile sunt supuse auditului extern, efectuat de finanțatori pentru a verifica conformitatea cu regulamentele și buna gestionare a resurselor financiare.

  • 4. Bună guvernanță și control intern

Bugetele și activitățile organizațiilor sunt discutate în cadrul adunărilor generale și/ sau în cadrul ședințelor Consiliului Director al organizațiilor. În majoritatea ONG-urilor, deciziile cu privire la alocarea internă a bugetelor se iau în mod transparent, prin participarea mai multor persoane care activează în acel ONG, prin respectarea procedurilor interne și în conformitate cu strategia și obiectivele organizației.

  • 5. Responsabilitate pentru cauză

Adesea, oamenii se implică în ONG-uri pentru că sunt dedicați și sensibilizați de o cauză (sprijinirea copiilor, protecția animalelor etc.) și nu de puține ori ajung să contribuie cu resurse proprii (timp, bani) către ONG. Așadar, aceste persoane sunt direct interesate ca toate resursele financiare ale ONG-ului să fie folosite cât mai eficient și să producă un impact cât mai mare pentru cauza căreia i se dedică.

Desigur, ca în orice domeniu, nu toate ONG-urile urmează practicile prezentate anterior, însă aceste situații sunt mai degrabă excepții. Recomandăm evitarea generalizării exemplelor negative la nivelul întregului sector nonguvernamental.

Este extrem de periculos pentru funcționarea democrației ca astfel de cazuri să fie instrumentalizate pentru scăderea încrederii în societatea civilă în general.

***

Activitatea face parte din proiectul „IMPACT.org: Amplificarea impactului societății civile din Transilvania”, implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Asociația Clubul Francofon de Afaceri (CFAC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram