Menu
  Donează  
Menu

martie 14, 2024

MIT sau REALITATE? ONG-urile ar trebui să înlocuiască serviciile de stat

MIT sau REALITATE? ONG-urile ar trebui să înlocuiască serviciile de stat.

MIT! ONG-urile fac o muncă atât de bună încât se ocupă de problemele societății mai bine decât instituțiile statului, deci le-ar putea înlocui.

ADEVĂR! ONG-urile joacă un rol esențial în abordarea problemelor sociale și funcționarea democrației: intervin în situații de criză, asigură servicii de bază, aduc inovație, monitorizează și sancționează abuzuri și derapaje ale statului sau mediului privat împotriva cetățenilor.

ONG-urile nu doresc și nu trebuie să înlocuiască instituțiile statului. Activitatea statului și a ONG-urilor trebuie să rămână complementare.

ONG-urile nu au resursele necesare pentru a prelua munca statului, dar nici nu își doresc să o preia sau înlocuiască.

ONG-urile din zona drepturilor omului și guvernanței își doresc să se asigure că:

  • principiile democratice sunt respectate în raport cu toți cetățenii, indiferent de gen, etnie, orientare romantică ș.a.
  • resursele statului sunt folosite optim
  • interesele majorității și minorităților din societate sunt reprezentate echitabil

În raport cu instituțiile statului, ONG-urile își doresc colaborare și complementaritate, nu competiție.

Ce fac bine ONG-urile, dar ar putea fi pus în pericol dacă ar prelua cu totul munca statului?

  • Muncă la firul ierbii ONG-urile sunt mai aproape de comunități și au o înțelegere nuanțată a nevoile lor. O abordare centralizată, neadaptată suficient la nivel local nu ar fi în interesul comunităților deservite.
  • Monitorizarea și tragerea la răspundere a instituțiilor statului ONG-urile aduc problemele sociale pe agenda instituțiilor statului și monitorizează implementarea politicilor publice. Transferul responsabilităților către ONG-uri ar putea să diminueze responsabilitatea guvernamentală față de cetățeni. Doar statul are resursele și autoritatea pentru a aborda problemele structurale și sistematice.
  • Flexibilitate și intervenții în situații de criză ONG-urile pot fi mai flexbilie în a răspunde nevoilor diferitelor grupuri, pot pilota metode de intervenție inovative și răspunde mai bine unor situtații de criză. Însă dacă activitățile lor s-ar desfășura la nivel național nu ar putea oferi aceeași adaptabilitate.

Ce își doresc ONG-urile în relație cu instituțiile statului?

-> respectarea drepturilor civile și dialog

-> transparență decizională

-> recunoașterea și respectarea expertizei

-> cadru legal și fiscal funcțional

-> susținere financiară și sustenabilitate

-> colaborare pentru dezvoltarea și implementarea politicilor publice

***

Activitatea face parte din proiectul „IMPACT.org: Amplificarea impactului societății civile din Transilvania”, implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Asociația Clubul Francofon de Afaceri (CFAC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram