Menu
  Donează  
Menu

martie 29, 2024

MIT sau REALITATE ? ONG-urile au surse obscure de finanțare și reprezintă interesele străinilor

MIT sau REALITATE? ONG-urile au surse obscure de finanțare și reprezintă interesele străinilor.

MIT! ONG-urile sunt anti-naționale, primesc bani din surse străine care vor să destabilizeze țara.

ADEVĂR! ONG-urile sunt guvernate de Constituția României și legile naționale. ONG-urile sunt susținute financiar din donații, sponsorizări și finanțări de la nivel local, național, european sau internațional. Organizațiile donatoare, fie ele din afara țării, oferă finanțări pentru propuneri de proiect elaborate de către ONG-uri, propunerile se bazează pe consilierea populației locale. Marea majoritate a persoanelor active în ONG-urile din România, precum voluntari, salariați, dar și membrii consiliul director sunt cetățeni români.

Finanțările din partea fundațiilor străine reprezintă principala sursă de finanțare doar pentru 13% dintre organizațiile non-guvernamentale din România*

Principalele surse de finanțare pentru ONG-uri:

  • cotizațiile și taxele de înscriere ale membrilor;
  • donații din partea membrilor și simpatizanților;
  • finanțare din bugetul de stat de la nivel național (ex: Ministerul Culturii);
  • finanțare din bugetele locale;
  • mecanismul 2%;
  • activități economice;
  • granturi din finanțări europene;
  • finanțare de la instituții guvernamentale străine sau internaționale altele decât UE (ex. Mecanismul Financiar SEE, Contribuția Elvețiană, Banca Mondială);

*sursa: Raport FDSC- România 2017. Sectorul Neguvernamental profil tendințe provocări https://www.stiri.ong/assets/files/romania-2017.pdf

- Finanțările de la instituții locale sau internaționale se obțin în urma unor propuneri de proiect, propuneri care sunt elaborate de ONG-urile din România.

- Cele mai multe dintre persoanele care activează în ONG-uri sunt cetățeni români, implicit și cei care elaborează propuneri de proiect sunt cetățeni români.

- Una din condițiile unei propuneri de proiect este aceea de a dovedi că activitățile propuse răspund unor nevoi de la nivel local.

- Cele mai multe din cererile de finanțare sunt elaborate în urma consultărilor cu comunitățile locale.

Transparență și monitorizare financiară:

  • Organizațiile din România nu pot cheltui banii pe activități considerate ilegale în România.
  • Conform Legii 82/ 1991, Cap. 1, Art. 1, alin. 2, organizațiile au obligația să țină contabilitatea, respectiv ONG-urile întocmesc situații financiare anuale către ANAF și alte instituții ale statului.
  • România a ratificat și implementat directive internaționale privind prevenirea spălării de bani și a finanțării activităților teroriste. Toate fluxurile financiare sunt atent monitorizate, inclusiv de către DIICOT.
  • Activitățile organizațiilor care activează în zona protejării drepturilor omului sau a promovării valorilor democratice, nu au beneficiat de la început de sprijinul statului român sau al comunităților locale. Acest lucru face parte din dinamica specifică a contextelor de tranziție post-comunistă.
  • Susținerea “din exterior” a acestor teme are rolul de a da voce cetățenilor români din categorii vulnerabile, a căror voci adesea nu sunt ascultate și a căror interese nu sunt reprezentate.

***

Activitatea face parte din proiectul „IMPACT.org: Amplificarea impactului societății civile din Transilvania”, implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Asociația Clubul Francofon de Afaceri (CFAC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram