Menu
  Donează  
Menu

martie 11, 2024

MIT sau REALITATE? ONG-urile sunt un pericol pentru valorile tradiționale românești

MIT sau REALITATE? ONG-urile sunt un pericol pentru valorile tradiționale românești.

MIT! ONG-urile pun în pericol tradiții ancestrale românești, familia tradițională și valorile creștine.

ADEVĂR! Ca în întreaga societate, membrii ONG-urilor din România au diferite credințe și viziuni: mulți sunt creștini, dar alții sunt seculari sau aderă la alte religii.

ONG-urile se nasc la inițiativa unui grup de oameni care identifică o problemă în comunitățile lor sau la nivel național și vin cu soluții. Astfel, multe ONG-uri dezvoltă comunități locale, sprijină persoane vulnerabile și produc o schimbare în bine.

Oamenii din aceste ONG-uri fac asta tocmai pentru că le pasă cu adevărat de România și de viitorul ei.

Există numeroase ONG-uri care se ocupă de promovarea și conservarea culturii și tradițiilor românești și derulează activități precum:

  • spectacole, expoziții, târguri și festivaluri de artă populară
  • cursuri de artă populară cu publicul larg sau tineri artiști și meșteșugari
  • sprijin financiar pentru meșteșugari și artiști populari
  • dezvoltarea durabilă a comunităților rurale
  • protejarea obiectelor și clădirilor de patrimoniu

Totodată, există ONG-uri active în domeniul drepturilor omului, care se opun într-adevăr unor practici vechi și învechite în România, necompatibile cu valorile democratice. Aceste practici se reflectă în proverbe:

  • abuzuri asupra femeilor („Nu-ți iubești femeia dacă n-o și bați”)
  • violență împotriva copiilor („Bătaia e ruptă din rai”)
  • dezumanizarea romilor („Nici răchita nu-i ca pomu’, nici ț*ganul nu-i ca omul”) ș.a.

Violența, ura, dezumanizarea și marginalizarea semenilor NU sunt valori tradiționale românești, ci practici barbare care trebuie să rămână în trecut!

Aceste ONG-uri au contribuit major la crearea de legislație și politici publice împotriva violenței și discriminării, dar și la schimbarea mentalității populației și scăderea toleranței față de abuzuri.

Totodată, aceste ONG-uri încurajează gândirea critică și dialogul social și ne invită:

  • să chestionăm pe care dintre valorile tradiționale dorim să le păstrăm și/ sau actualizăm și care trebuie să rămână în trecut
  • să ne asigurăm că tradițiile nu sunt folosite ca scuză pentru încălcarea drepturilor fundamentale
  • să apreciem diversitatea culturală, dar și cultura grupurilor minoritare
  • să ne asigurăm că toți membrii societății sunt incluși și reprezentați
  • să susținem sustenabilitatea, statul de drept și democrația
  • să ne conectăm la realitățile și provocările prezentului, la avansurile tehnologice, și inter-dependența societății globale actuale

***

Activitatea face parte din proiectul „IMPACT.org: Amplificarea impactului societății civile din Transilvania”, implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Asociația Clubul Francofon de Afaceri (CFAC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram