Menu
  Donează  
Menu

martie 31, 2024

MIT sau REALITATE? ONG-urile vor să preia puterea politică

MIT sau REALITATE? ONG-urile vor să preia puterea politică.

MIT! ONG-urile vor să ia puterea politică de la partide. ONG-iștii fac activism doar ca să intre în politică.

ADEVĂR! Funcționarea unei democrații se bazează pe separarea puterilor în stat. Fiecare instituție are rolul ei. ONG-urile nu pot înlocui alte instituții ale statului dar se pot implica în politică pentru a sprijini și monitoriza buna funcționare a statului de drept și a procesului democratic.

ONG-urile lucrează pentru a aduce schimbări pozitive în societate, concentrându-se pe promovarea drepturilor omului, combaterea injustiției sociale și protejarea mediului înconjurător.

ONG-urile sunt esențiale pentru funcționarea democrației, dar nu pot înlocui instituțiile statului și nu pot lua locul Parlamentului, Guvernului, Justiției sau a Autorităților Locale.

Cum se pot implica ONG-urile în deciziile politice?

  • consultarea cetățenilor și comunităților pentru identificarea nevoilor
  • elaborare de studii care să fundamenteze propuneri de politici publice
  • consultare și consiliere în procesul decizional - în elaborarea legilor, politici publice sau în bugetare
  • advocacy pentru a adopta politici specifice sau pentru a schimba legislația în conformitate cu obiectivele lor
  • participare la dezbateri publice
  • monitorizarea implementării politicilor publice și raportarea abuzuriloe
  • monitorizarea alegerilor

- În plus, fiecare partid din Parlamentul României are dreptul să înființeze o organizație politică sau institute de studii de teorie politică care sunt și de utilitate publică și beneficiază de subvenții și bani de la stat.

- Rolul lor este clar stipulat în lege: să servească interesul public general prin contribuția adusă la profesionalizarea și democratizarea dezbaterii politice, la modernizarea societății românești și la creșterea coeziunii sale.

***

Activitatea face parte din proiectul „IMPACT.org: Amplificarea impactului societății civile din Transilvania”, implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Asociația Clubul Francofon de Afaceri (CFAC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram