Menu
  Donează  
Menu

septembrie 7, 2023

Podcast: Drepturile omului în Islanda. Practici promițătoare (în engleză)

Acest podcast se bazează pe o vizită de studiu în Islanda realizată de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturilor Omului (ACTEDO) în iunie 2023. Pe parcursul unei săptămâni, am fost primiți cu căldură de 9 organizații ale căror activități se concentrează pe drepturile omului, în special egalitatea de gen și drepturile LGBTQIA+.

De ce Islanda? Țara este lider global în domeniul drepturilor omului: Forumul Economic Mondial a numit-o țara cel mai aproape de a atinge egalitatea de gen totală timp de 14 ani consecutiv, cu peste 90% din decalajul de gen redus [1]. Islanda a făcut, de asemenea, progrese semnificative în domeniul drepturilor LGBTQIA+, obținând un scor de 71% (unde 100% înseamnă egalitate totală și protecție) pe harta Rainbow a ILGA Europe din 2023 [2].

Pe parcursul a trei episoade, veți asculta extrase din întâlnirile noastre cu reprezentanți ai organizaților isșandeze, discuții care se concentrează pe trei probleme principale în domeniul drepturilor omului: egalitatea de gen, violența de gen, precum și drepturile LGBTQIA+ și mișcările anti-gen.

Primul episod acoperă organizațiile islandeze care lucrează cel mai strâns pentru a atinge egalitatea de gen și conține interviuri cu reprezentanții Biroului pentru Drepturile Omului și Democrație al Primăriei Reykjavík, Consiliul pentru Femei, Direcția pentru Egalitate și Asociația Islandeză pentru Drepturile Femeilor (IWRA).

În al doilea episod discutăm despre violența de gen cu membri ai Asociației Adăpost pentru Femei, Stígamót și Centrul Islandez pentru Drepturile Omului (ICEHR). Podcastul se încheie cu o discuție despre drepturile LGBTQIA+ și mișcările anti-gen cu reprezentanții Samtökin '78, Trans Ísland și Biroul pentru Drepturile Omului și Democrație al Primăriei Reykjavík.

Ascultați episoadele mai jos (în engleză).

Alternativ, le puteți asculta pe Spotify aici.

Episodul 1: Drepturile omului în Islanda. Egalitatea de gen

Episodul 2: Drepturile omului în Islanda. Violența de gen

Episodul 3: Drepturile omului în Islanda. Drepturi LGBTQ și mișcările anti-gen

***

Copyright © August 2023 ACTEDO

Proiect implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Samtokin 78, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram