14 iunie 2023, Cluj-Napoca. Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și cu sprijinul Baroului Cluj, a organizat marți, 13 iunie, primul Forum Național Pro Bono din țară, o conferință de anvergură dedicată drepturilor fundamentale și justiției sociale. Evenimentul, găzduit de Hotel Hilton din Cluj-Napoca, a reunit invitați speciali, experți și activiști din domeniul juridic și social, care au discutat despre drepturile fundamentale, despre excluziune și sistemul de justiție, dar și care au împărtășit povești de viață despre cum au depășit numeroase bariere pentru a trăi o viață fără violență și pentru a fi ei înșiși într-o lume adeseori intolerantă.
Forumul de la Cluj-Napoca se înscrie într-o lungă tradiție internațională: conferințe asemănătoare dedicate avocaturii pro bono și legii în sprijinul binelui public se organizează anual în Europa, în Asia și, mai recent, la nivel global, de organizația internațională PILnet – The Global Network for Public Interest Law, cu care ACTEDO colaborează strâns. Evenimentul a fost construit în jurul a patru sesiuni tematice, fiecare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri: (1) Justiția și grupurile vulnerabile la discriminare și excluziune socială; (2) Egalitate de gen în România – între progres și regres; (3) Drepturile fundamentale ale romilor și inegalitatea istorică și (4) Drepturile LGBTI – între obligații juridice și intoleranță socială. În total, au participat 65 de persoane, specialiști în domeniul juridic (avocați, juriști), universitari, specialiști care lucrează cu grupuri sociale vulnerabile (asistenți sociali, psihologi, reprezentanți ONG-uri), precum și autorități locale și cercetători în domeniul drepturilor omului.
Printre invitații speciali s-au numărat membri ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, avocați ce instrumentează cazuri strategice în aria drepturilor omului, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, cercetători și cadre universitare, juriști și activiști. Forumul Național Pro Bono s-a deschis cu o prezentare a proiectului INTEGRIS, în cadrul căruia a fost organizat evenimentul, din partea Alexandrei Columban, Directoarea Executivă a ACTEDO, urmată de un mesaj de bun venit din partea Baroului Cluj, susținut de Av. Luiza Budușan. Organizația internațională PILnet a transmis, de asemenea, un mesaj video de susținere, prezentat de Giulia Patane.
Prima sesiune a fost deschisă de Cătălina Olteanu, Membră în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.) care a prezentat, pe de o parte, câteva din barierele cu care s-a confruntat ca femeie romă în drumul ei din satul nativ până la CNCD și, pe de altă parte, cazuistica CNCD și subraportarea cazurilor de discriminare în rândul grupurilor vulnerabile către instituția pe care o reprezintă. Apoi, Dan Chertes, avocat și consilier în Consiliul Baroului Cluj, a prezentat argumente în favoarea reglementării și încurajării avocaturii pro bono în România, în contextul multiplelor lacune în accesul la justiție al grupurilor vulnerabile. De asemenea, Cezara David, Managera Programului Antidiscriminare a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) a făcut o trecere în revistă a situației discriminării, discursului urii și infracțiunilor motivate de ură din România, cu exemple din mass media, statistici ale Poliției, dar și manuale școlare.
Cea de a doua sesiune, dedicată egalității de gen, a fost deschisă de Oana Băluță, Conf. univ. dr. la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, care a prezentat cele mai recente date privind tendințele conservatoare și fundamentalist-religioase de la nivel global împotriva egalității de gen și a drepturilor persoanelor LGBTQ, denumite în literatura de specialitate mișcările anti-gen, precum și modul în care acestea influențează legislația și politicile publice menite să protejeze femeile și minoritățile împotriva discriminării și violenței. Următoarea prezentare a fost a Laurei, învingătoare a violenței domestice, care a povestit publicului despre numeroasele bariere cu care s-a confruntat încercând să părăsească relația abuzivă în care se afla și drumul ei spre libertate. A punctat importanța serviciilor de sprijin, dar și a grupului de suport din care face parte, Rețeaua Și eu reușesc, condusă de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.). Ultima prezentare a sesiunii i-a aparținut Teodorei Godîncă-Herlea, Avocată parteneră în SCPA Sergiu Bogdan & Asociații, specializată în drept penal și drepturile omului, Baroul Cluj, care a prezentat un caz de pornografie neconsensuală (cunoscută și drept revenge porn), pe care îl instrumentează din 2019 în regim pro bono și pe care îl reprezintă acum în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Cazul este strategic, întrucât există un număr tot mai mare de astfel de abuzuri și un eșec total al statului în a oferi protecție victimelor și a sancționa agresorii.
A treia sesiune, dedicată drepturilor romilor, a fost deschisă de Corina Păun, scriitoare și consilier la Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, care a prezentat scurte perspective culturale privind legislația și instituția sclaviei romilor în spațiul românesc, precum și moștenirea sclaviei astăzi în conștiința comună deopotrivă a romilor și neromilor. A urmat Eugen Ghiță, Președintele ROMAJUST – Asociația Juriștilor Romi din România, care a prezentat o serie de cazuri tulburătoare de violență și abuz al autorităților împotriva comunităților de romi: intervenții violente, lipsa anchetelor în cazuri de omor sau chiar omor prin împușcare. Cazurile au fost documentate de ROMAJUST, care s-a implicat prin asistență juridică și reprezentare în instanță, multe din ele încă pe rolul instanțelor.
Vlad Levente Viski,Director Executiv al Asociației MozaiQ LGBT, a deschis a patra și cea din urmă sesiune, cu o trecere în revistă a istoricului drepturile persoanelor LGBTQ în România și percepția majorității asupra acestei comunități, de la decriminalizarea homosexualității în 2000 până în prezent, în mai 2023, când CEDO a decis că statul român e obligat să recunoască într-o formă sau alta cuplurile formate din persoane de același gen. Bianca OPREA, Coordonatoarea Departamentului Juridic al Asociației ACCEPT România a prezentat apoi o serie de cazuri strategice pentru drepturile persoanelor LGBTIQ+ din perspectiva CEDO și CJUE, inclusiv cazul Buhuceanu și alții împotriva României și Coman-Hamilton. Forumul a fost încheiat de Octavian Dumitru, activist pentru drepturile persoanelor transgender și membru în Boardul Asociației MozaiQ LGBT care a împărtășit povestea lui de viață ca bărbat trans în România, de la acceptarea propriei identități până la tranziția socială, medicală și juridică.
***
Proiectul „INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului” este derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a proteja drepturile fundamentale ale persoanelor vulnerabile la discriminare și de a facilita accesul acestora la justiție și servicii de sprijin integrate, prin dezvoltarea de colaborări multisectoriale și influențarea decidenților politici.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”