Menu
  Donează  
Menu

septembrie 4, 2019

Proiect ROAR: Capacitarea Victimelor Criminalității Informatice

Între 1% și 15% dintre europeni sunt victime ale unui tip de infracțiune informatică anual, ceea ce înseamnă că între 5 și 76 de milioane de persoane din UE sunt afectate de fraudă online, furt de identitate, cyberbullying sau exploatare sexuală online[1]. Majoritatea acestor atacuri trec neobservate și nu sunt raportate. Prevenirea și combaterea cu succes a criminalității informatice implică o înțelegere aprofundată a fenomenului, precum și a rolului actorilor implicați în prevenirea și combaterea criminalității informatice: profesioniști, factori de decizie și publicul larg.

Comisia Europeană definește criminalitatea informatică drept infracțiune comisă prin utilizarea rețelelor de comunicații electronice și a sistemelor de informații. Este o infracțiune din ce în ce mai frecventă și care depășește frontierele naționale[2]. Proiectul ROAR: Capacitarea Victimelor Criminalității Informatice a fost conceput pentru a încuraja prevenirea și raportarea criminalității informatice, îmbunătățind în același timp protecția și sprijinul pentru victime.

ROAR își propune să îmbunătățească înțelegerea infracțiunilor online în rândul autorităților judiciare, să dezvolte unități pilot specializate de sprijinire a victimelor și să îmbunătățească cooperarea între serviciile de asistență pentru victime și autoritățile judiciare. De asemenea, ROAR va promova cooperarea autorităților publice cu mediul privat, inclusiv cu industria informatică, ce va juca un rol esențial în sprijinirea activităților de sensibilizare și informare a publicului larg.

Coordonator: Asociația Portugheză pentru Sprijin pentru Victime (APAV)

Parteneri: Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (România), Parchetul Public Portugalia (PGR), Garda Națională Republicană (GNR) Portigalia, Telecom Portugalia, Weisser Ring (Germania).

Finanțator: Fond de securitate internă – Poliție, Comisia Europeană

Data de începere: 01-01-2019

Data încheierii: 31-12-2020

Durata: 24 de luni

Obiectiv central:

Promovarea prevenirii și raportării criminalității informatice și îmbunătățirea protecției și serviciilor de sprijin pentru victime.

Activități principale:

 1. Organizarea de întâlniri de lucru pentru specialiști și decidenți;
 2. Realizarea de vizite tehnice transfrontaliere;
 3. Desfășurarea de ateliere tematice pentru autorități judiciare și specialiști;
 4. Realizarea de ateliere tematice destinate copiilor și tinerilor;
 5. Implementarea unei campanii de conștientizare.

 

Rezultate așteptate:

 1. Contribuirea la o înțelegere largă a fenomenului criminalității informatice;
 2. Îmbunătățirea cooperării intersectoriale între serviciile de sprijinire a victimelor, autoritățile judiciare, companiile IT și decidenți;
 3. Crearea/ Îmbunătățirea procedurilor și regulamentelor pentru oferirea de sprijin victimelor criminalității informatice, victimele infracțiunilor sexuale online;
 4. Creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile cibernetice și infracțiunile informatice, precum și diseminarea informațiilor despre strategiile de prevenire și protecție pentru folosirea rețelelor IT și sociale;
 5. Instruirea profesioniștilor pentru asistență specializată a victimelor infracțiunilor informatice;
 6. Crearea și implementarea unei rețele-pilot pentru asistență specializată a victimelor infracțiunilor informatice, cu accent pe criminalitatea sexuală împotriva copiilor și a tinerilor.

[1] Reep-van den Bergh, C.M.M. & Junger, M., “Victims of cybercrime in Europe: a review of victim surveys”, in Crime Science, (2018) 7: 5. https://doi.org/10.1186/s40163-018-0079-3.

[2] European Commission, Cybercrime: https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/cybercrime_en

 

Proiect co-finanțat prin Fondul de Securitate Internă – Poliție al Comisiei Europene. Conținutul prezentului material reflectă exclusiv poziția oficială a autorilor și este responsabilitatea acestora, în întregime. Comisia Europeană nu își asumă niciun fel de responsabilitate pentru modul în care pot fi folosite informațiile conținute în material.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram