Menu
  Donează  
Menu

august 14, 2023

Raport de activitate ACTEDO 2022

„După doi ani extrem de dificili cauzați de pandemie de COVID-19, anul 2022 nu a lăsat răgaz României pentru a se restabiliza, ci, din contră, a debutat cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, război ce a dus la o criză a refugiaților și o criză energetică atât în țară, cât și în întreaga Europă. Pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, ACTEDO și-a extins aria de activitate și a oferit asistență juridică pro bono acestor persoane, prin intermediul avocaților colaboratori din țară, membri în Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului.

În 2022, îngustarea spațiului civic și polarizarea socială și politică a fost mai pregnantă ca oricând, cu multe drepturi fundamentale supuse atacurilor vehemente din partea unor facțiuni conservatoare și populiste. Vizate în mod special de acestea au fost și continuă să fie acțiunile și politicile pentru egalitate de gen și pentru protecția persoanelor LGBTI+, atacuri reunite sub umbrela mișcărilor anti-gender. Atât ACTEDO, cât și alte organizații nonguvernamentale feministe sau active în zona prevenirii violenței de gen au fost, și anul trecut, etichetate ca promotori ai așa-zisei „ideologii de gen”, „teorii a genului” și „sexo-marxismului”. Detractorii sunt reprezentanți ai faliile fundamentalist-religioase și conservator-reacționare ale societății a căror agendă include restricționarea avortului și drepturilor reproductive, interzicerea educației sexuale, consolidarea rolurilor tradiționale, patriarhale de gen, creșterea influenței actorilor religioși în societate. Mai mult, aceștia dispun de resurse financiare considerabile.1 Aceste mișcări anti-gender sunt, așadar, nu erupții spontane și îngrădite geografic și cultural în societățile în care se manifestă, ci reprezintă strategii bine orchestrate și finanțate, care urmează o „rețetă” aproape identică în America de Nord și America Latină, în Europa și în Rusia. Ele se asociază populismului partidelor de extremă dreaptă și discursului Bisericilor Catolice, Ortodoxe și/ sau Evangelice și prezintă activismul feminist și pentru drepturi LGBTI+ ca fiind o amenințare la „ordinea firească și naturală a lucrurilor”, la diferențierea sexuală a indivizilor și complementaritatea genurilor, la familia tradițională, la moralitatea publică ș.a.m.d.2

Atacurile împotriva ACTEDO au venit ca urmare a proiectelor implementate de organizația noastră în 2022, proiecte ce au vizat egalitatea de gen și nediscriminarea minorităților, inclusiv cea LGBTI+: EGALIS: Egalitate de gen prin educație și schimbare socială și FEMPOWER: Dăm voce femeilor queer. De pildă, publicarea în septembrie 2022, de ACTEDO și organizații partenere din Coaliția pentru Egalitate de Gen, a unui material auxiliar didactic pentru profesorii din învățământul preuniversitar, pe tema integrării și predării egalității de gen la clasă, a stârnit controverse la nivel național. Manualul, autoarele acestuia și organizațiile pe care le reprezintă au fost ținta urii și unei campanii de discreditare publică: evenimente publice organizate de noi au fost boicotate sau vehement criticate de reprezentanți ai Alianței Părinților, profesori de religie, preoți și pastori, deputați AUR; articole instigatoare la ură au fost publicate pe site-uri ultra-conservatoare și de fake news; s-au depus petiții la inspectorate școlare și Ministerul Educației împotriva materialului auxiliar, în ciuda caracterului neobligatoriu al acestuia ș.a.m.d. Ce se reproșează manualului – cu alți termeni, desigur – este că dorește să formeze o societate incluzivă, în care fetele, femeile, persoanele LGBTI+ și alte minorități nu sunt discriminate, dar și că deconstruiește modelele familiale patriarhale, neegalitare.

Aceste atacuri virulente vin în contextul în care persoanele LGBTI+ continuă să fie țintele discriminării, discursului instigator la ură și infracțiunilor motivate de ură și să fie insuficient protejate la nivel legislativ: conform organizației ILGA Europe, în 2022, România avea un scor de 18% în privința protecției juridice pentru această minoritate (unde 100% înseamnă protecție completă)3. Un raport anual4 al aceleiași organizații semnalează faptul că 2022 a fost cel mai violent an pentru persoane LGBTI+ din ultimul deceniu. Opoziția față de politici privind egalitatea de gen și protecția minorităților sexuale a fost vizibilă la nivel legislativ în România și în 2022 ca în anii precedenți,5 când UDMR a depus un proiect de modificare a Legii 272/ 2004 de protecție a copilului pentru a defini identitatea unui copil ca fiind formată din sex, propunere ce introduce dreptul la sex și care se opune „difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”.6

În ciuda contextului ostil, ACTEDO a continuat să activeze pentru protecția drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor vulnerabile, implementând cu succes cinci proiecte în 2022. Prin Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului, cu sprijinul avocaților colaboratori din toată țară, în 2022 am sprijinit 31 de persoane aflate în situații vulnerabile să aibă un acces efectiv la justiție. Situațiile de încălcări ale drepturilor omului în care s-a implicat ACTEDO anul trecut au vizat arii diverse precum violența domestică, hărțuirea la locul de muncă, discriminare, drepturi salariale, încadrare eronată în grad de handicap, agresiune fizică în spațiu public ș.a.

În proiectul INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului, cu sprijinul partenerului Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în 2022 am organizat formări în domeniul antidiscriminării și egalității de șanse pentru 90 de specialiști din toată țara. De asemenea, am derulat o campanie de advocacy pentru îmbunătățirea accesului la justiție al grupurilor vulnerabile din România, care a inclus un raport de cercetare privind principalele bariere în domeniu și o propunere de modificare legislativă în sensul reglementării și încurajării explicite a avocaturii pro bono.

Totodată, în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de Gen prin Schimbare Socială și Educație, coordonat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, ACTEDO a contribuit la crearea unui manual pentru predarea și integrarea egalității de gen în învățământul preuniversitar. Manual menționat anterior conține atât noțiuni teoretice și juridice, cât și propuneri de exerciții și fișe de lucru la clasă. Am organizat sesiuni de formare pentru cadre didactice în domeniul egalității de gen, dar și două mese rotunde și alte activități de advocacy pentru integrarea egalității de gen în programa școlară și materialele didactice. De asemenea, am publicat un ghid de redactare a plângerilor la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și am depus trei astfel de petiții la CNCD pe situații de discriminare de gen. Tot în 2022 am organizat un WikiGap Hackathon: atelier de editare Wikipedia, la Cluj-Napoca, unde, sub îndrumarea noastră, studenți și voluntari au creat conținut în limba română despre diverse personalități istorice femei și pe diverse teme feministe.

Al patrulea proiect implementat anul trecut a fost FEMPOWER: Dăm voce femeilor queer, coordonat de Asociația PRIDE Romania, menit să contribuie la combaterea discriminării intersecționale a femeilor LBT+. Implicarea asociației noastre în proiect a constat în organizarea de ateliere juridice pentru femei queer pentru a le ajuta să își cunoască mai bine drepturile, precum și sesiuni de formare a specialiștilor în domeniul antidiscriminării și egalității de gen și de șanse.

Nu în ultimul rând, ACTEDO s-a implicat în proiectul CLEAR-Rights: consolidarea asistenței juridice pentru copii în Europa, coordonat de Terre des hommes Ungaria, în cadrul căruia am pus bazele unui centru de asistență juridica pro bono pentru minori în conflict cu legea în România.

Ca în anii trecuți, principalul finanțator al proiectelor noastre a fost Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Echipa noastră a numărat în total 5 angajați, cu norme diferite, precum și o serie de voluntari juridici și pe comunicare.

Anul 2022 a fost un an dificil, în care societatea civilă a fost marcată de instabilitate și a fost fragilizată de atacuri virulente și coordonate din partea unor facțiuni socio-politice conservatoare și reacționare. În acest context, rolul organizațiilor nonguvernamentale de apărător al drepturilor fundamentale, precum și solidarizarea și mobilizarea populară pentru protejarea valorilor și instituțiilor democratice sunt cu atât mai importante, întrucât, așa cum spunea Martin Luther King, „o nedreptate oriunde este o amenințare la dreptatea de pretutindeni”.

 Alexandra Columban

Directoare Executivă

mai 2023”

Citiți raportul integral aici.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram