Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală solicită protecția victimelor, servicii mai bune și sancționarea agresorilor sexuali

03.08.2015 / 14:34 / Egalitate de Gen

Cazul de viol şi privare de libertate de la Vaslui a zguduit opinia publică şi creat o polarizare rar întâlnită în societatea română. În acelaşi timp, a atras atenţia asupra altor cazuri de violență sexuală, constituind un prim pas în combaterea mitului conform căruia aceste tipuri de infracțiuni sunt rare. În realitate, statisticile arată că peste 600.000 de femei din România au fost la un moment dat victime ale unor agresiuni sexuale[1], iar dintre acestea un număr infim beneficiază de servicii psiho-sociale și acces efectiv la justiție. Acest lucru se datorează barierelor legislative, administrativ-procedurale, dar și social-culturale: parcursul interinstituțional al supraviețuitoarelor este anevoios și descurajant, acestea fiind uneori victimizate secundar de specialiștii cu care intră în contact – polițiști, medici-legiști, procurori, chiar judecători – care le blamează, direct sau indirect, pentru agresiune. De asemenea, goluri legislative conduc la lipsa protecției efective în fața agresorilor sexuali și la o rată extrem de mică a condamnărilor, însoțită de pedepse mici. Practica juridică deficitară – faptul că agresorii scapă nepedepsiţi, iar victimele nu beneficiază de măsuri de protecţie – contribuie la descurajarea raportării şi, implicit, la încurajarea infracţionalităţii sexuale.

Recunoscând nevoile stringente ale victimelor de servicii medicale, psihologice, sociale şi juridice, reprezentanţii Reţelei guvernamentale Rupem tăcerea despre violenţa sexuală (coordonată în prezent de ACTEDO) şi ai Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei asupra femeilor au adresat o scrisoare publică ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniu. În scrisoare, am solicitat o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Guvernului pentru a pune la punct un plan de acţiune inter-sectorial pentru a garanta protecţia şi sprjinirea victimelor violenţei sexuale, dar şi pentru a lua măsuri pentru prevenirea acestor agresiuni.

Puteţi consulta întreaga scrisoarea aici.

[1] FRA – Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, Violence against women: an EU-wide survey. Main results.

rupemtacerea_banner