Menu
  Donează  
Menu

august 3, 2015

Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală solicită protecția victimelor, servicii mai bune și sancționarea agresorilor sexuali

Cazul de viol şi privare de libertate de la Vaslui a zguduit opinia publică şi creat o polarizare rar întâlnită în societatea română. În acelaşi timp, a atras atenţia asupra altor cazuri de violență sexuală, constituind un prim pas în combaterea mitului conform căruia aceste tipuri de infracțiuni sunt rare. În realitate, statisticile arată că peste 600.000 de femei din România au fost la un moment dat victime ale unor agresiuni sexuale[1], iar dintre acestea un număr infim beneficiază de servicii psiho-sociale și acces efectiv la justiție. Acest lucru se datorează barierelor legislative, administrativ-procedurale, dar și social-culturale: parcursul interinstituțional al supraviețuitoarelor este anevoios și descurajant, acestea fiind uneori victimizate secundar de specialiștii cu care intră în contact – polițiști, medici-legiști, procurori, chiar judecători – care le blamează, direct sau indirect, pentru agresiune. De asemenea, goluri legislative conduc la lipsa protecției efective în fața agresorilor sexuali și la o rată extrem de mică a condamnărilor, însoțită de pedepse mici. Practica juridică deficitară - faptul că agresorii scapă nepedepsiţi, iar victimele nu beneficiază de măsuri de protecţie - contribuie la descurajarea raportării şi, implicit, la încurajarea infracţionalităţii sexuale.

Recunoscând nevoile stringente ale victimelor de servicii medicale, psihologice, sociale şi juridice, reprezentanţii Reţelei guvernamentale Rupem tăcerea despre violenţa sexuală (coordonată în prezent de ACTEDO) şi ai Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei asupra femeilor au adresat o scrisoare publică ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniu. În scrisoare, am solicitat o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Guvernului pentru a pune la punct un plan de acţiune inter-sectorial pentru a garanta protecţia şi sprjinirea victimelor violenţei sexuale, dar şi pentru a lua măsuri pentru prevenirea acestor agresiuni.

Puteţi consulta întreaga scrisoarea aici.

[1] FRA – Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, Violence against women: an EU-wide survey. Main results.

rupemtacerea_banner

 

 

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram