Menu
  Donează  
Menu

decembrie 4, 2018

Reușită a Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului: Av. Smaranda Colța câștigă în instanță împotriva deciziei de încadrare inadecvată în grad de handicap a unei persoane cu dizabilitate

Domnul G., suferind de invaliditate gravă, diagnosticat cu o serie de probleme medicale, printre care ṣi cu boala Binswanger, o formă de demență progresivă, pentru care nu există tratament în afara celui simptomatic, a fost ȋncadrat ȋn mod eronat ȋn grad de handicap mediu. Avocata Pro Bono Smaranda Colța (Baroul Iași) a preluat cazul domnului G. ȋn februarie 2017 prin Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului, reuṣind ȋn recurs să anuleze decizia inițială a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Prin urmare, dl. G. a fost ȋncadrat ȋn gradul de handicap adecvat situației ȋn care se află, respectiv ȋn grad accentuat.

SCURT ISTORIC

Domnul G. locuiește în Baia Mare și  este diagnosticat cu leucoencefalopatie vasculară progresivă (boala Binswanger), cu semipareză spastică dreaptă, afazie motrică, sindrom depresiv, având invaliditate de grad zero nerevizuibil. Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, din Baia Mare, a hotărât încadrarea solicitantului în gradul de handicap mediu. Ȋntrucat această ȋncadrare nu reflecta realitatea ṣi gravitatea stării de sănătate a domnului G., acesta s-a adresat în anul 2015 Comisiei Superioare de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, unde a primit o decizie de respingere a solicitării de reevaluare a încadrării inițiale.

Din cauza acestei încadrări dl. G. nu beneficiază de indemnizația de handicap care i se cuvine, ce îi permite să se ocupe de problemele sale de sănătate prin medicamente și tratamente specifice, ṣi nici de alte drepturi, precum scutirea de la plata anumitor taxe. Ȋn anul 2017 a apelat la Rețeaua Pro Bono pentru a găsi o rezolvare problemei sale. Astfel, ȋncepând cu februarie 2017 cazul domnului G. a fost preluat de doamna avocat Smaranda Colța din Baroul Iaṣi, care a oferit asistență juridică gratuită pe tot parcursul procedurii.

Deṣi Tribunalul Maramureṣ a hotărât ȋn primă instanță să respingă acțiunea, dna. av. Colța nu a renunțat ṣi a facut recurs ȋmpotriva deciziei. La mai mult de un an ṣi jumătate de la primul termen ȋn fond, instanța de recurs a admis cererea, a anulat atât decizia emisă de Comisiei Superioare de Evaluare, cât şi certificatul inițial de încadrare în grad de handicap mediu, emis de Comisia de Evaluare din Baia Mare, ṣi a obligat autoritățile să emită un nou certificat de încadrare în gradul de handicap accentuat.

*

Cazul domnului G. este reprezentativ pentru barierele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități ȋn România. ACTEDO este frecvent contactat în legătură cu încadrări inadecvate în grad de handicap, iar un caz extrem de similar preluat de Avocata Pro Bono Dora Călian a fost câștigat în noiembrie 2017.

Deṣi legea garantează echitate persoanelor cu dizabilități, ȋn fapt birocrația ṣi lipsa de înțelegere a vulnerabilității din partea autorităților conduce la bariere excesive în accesarea unor drepturi fundamentale și, adeseori, la marginalizare socială. Astfel că, extrem de frecvent, adversităților cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din România li se adaugă povara de a înfrunta singuri, fără sprijin, un sistem care nu este conceput pentru a-i apăra pe cei mai vulnerabili membri ai societății. Pentru astfel de cazuri avocatura pro bono rămâne deocamdată singura soluție pentru a asigura accesul la justiție. Cu toate acestea, avocatura pro bono ar trebui să reprezinte excepția și nu regula, întrucât este datoria statului să asigure respectarea drepturilor ṣi accesul neîngrădit la justiție pentru toți membrii săi, cu precădere cei aflați ȋn situații vulnerabile.

 

„Decizia de a prelua cazul domnului G., in regim pro bono, s-a pliat pe valorile şi principiile mele de viaţă, fiind astfel o alegere strict personală. Consider că scopul avocaturii pro bono este de a veni în întâmpinarea celor defavorizaţi şi celor lipsiţi de mijloace financiare, care nu-şi permit să apeleze la servicii juridice contra-cost, dar care au dreptul să nu le fie îngrădit accesul la justiţie. Convingerea mea este aceea că am obligaţia să restitui comunităţii o parte din binele primit de-a lungul anilor, cu riscul de a părea o idealistă. Aceasta nu vine în contradicţie cu exercitarea profesiei de avocat şi gestionarea, contra-cost, a  cazurilor celorlalţi clienţi, întrucât, pentru mine, avocatura nu constituie o pasiune de week-end, ci principala sursă de venit, iar pentru a ajunge în acest punct, este nevoie de multă dedicare, studiu şi formare continuă. Este firesc că soluţia obţinută în cazului domnului G. m-a bucurat, dovedindu-mi în acelaşi timp că un serviciu juridic de calitate nu face diferenţiere între avocatura pro bono şi cea remunerată, având totodată speranţa că acest tip de servicii juridice va lua amploare şi în România.”, a declarat doamna avocat Smaranda Colța.

 

Îi mulțumim doamnei avocat Smaranda Colța și o felicităm pentru implicarea ṣi perseverența de care a dat dovadă ȋn instrumentarea cazului. Eforturile depuse de ea, de domnul G. și de familia acestuia, au dat în cele din urmă roade, evidențiind latura pragmatică a deciziilor judecătorești și, în special a avocaturii pro bono: aceea de a stabili dreptatea și de a îmbunătăți calitatea vieții membrilor vulnerabili ai societății.

Livia Beatrice Popa & Alexandra Columban

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram