Menu
  Donează  
Menu

aprilie 20, 2022

Sesiuni de formare în domeniul drepturilor omului pentru specialiști (martie-aprilie 2022)

În martie și aprilie 2022, ACTEDO, cu sprijinul CRJ, a organizat o serie de trei sesiuni de formare a câte două zile în trei orașe din țară (Cluj-Napoca, 25-26 martie; Constața, 8-9 aprilie, și Brașov, 15-16 aprilie). Sesiunile au fost intitulate Protecția drepturilor fundamentale ale omului în context actual și s-au adresat avocaților, procurorilor, judecătorilor, polițiștilor, dar și reprezentanților serviciilor sociale (asistenți sociali, psihologi etc.) și ai ONG-urilor care lucrează cu grupuri vulnerabile. Cca. 90 persoane au luat parte la această activitate, din cele trei județe vizate.

Unul din obiectivele activității este împărtășirea experienței de lucru a acestor profesioniști din domenii diferite, dar și schimbul de informații și bune practici între aceștia. Formarea a fost interactivă, cu exerciții de lucru în grupuri mixte pe spețe concrete și cu un suport de curs, dar și materiale audiovideo.

Printre subiectele acoperite s-au numărat:

  • Discriminare: noțiuni fundamentale, tipuri de discriminare și intersecționalitate
  • Cadrul legal naţional privind combaterea discriminării
  • Grupuri vulnerabile la discriminare
  • Discursul urii și infracțiuni motivate de ură
  • Egalitate de gen: concepte fundamentale
  • Scurt istoric al drepturilor femeilor și indicatori ai egalității de gen
  • Legislație privind privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați
  • Violență de gen, violență domestică și pornografie neconsensuală
  • Drepturile persoanelor LGBTQ+: concepte fundamentale, scurt istoric al drepturilor LGBTQ+ și atitudini față de minoritățile sexuale azi
  • (Ne)discriminarea romilor: istorie, încălcări ale drepturilor fundamentale, dreptul la locuire, dreptul la educație

Formatorii au fost:

Alexandra Columban, Directoare Executivă a Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), cu peste 8 ani de experiență în cercetare și formare, precum și analiză de politici și legislație de drepturile omului.

Cezara David, Managerul Programului Antidiscriminare al Centrului de Resurse Juridice (CRJ), cu cca. 15 ani de experiență în gestionarea și implementarea de proiecte în domeniul protecției drepturilor fundamentale ale omului.

Av. Teodora Godîncă-Herlea, avocat definitiv din 2008 și asociat fondator al „Sergiu Bogdan & Asociații” SCPA, membră a Baroului Cluj, specializată în dreptul penal și drepturile omului în materie penală.

Descarcă gratuit suportul de curs la adresa: https://actedo.org/wp-content/uploads/2022/10/Suport-de-curs-formare-multidisciplinara-drepturile-omului-martie-aprilie.pdf

***

Activitatea face parte din proiectul „INTEGRIS: Sprijin Integrat pentru Drepturile Omului”, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram