Menu
  Donează  
Menu

noiembrie 1, 2015

Sprijin juridic gratuit pentru #Colectiv, Bucureşti

Dacă ai fost implicat în tragedia din #Colectiv și ai întrebări despre ce se întâmplă la secție, dacă este mai bine să fii martor sau persoană vătămată, cum obții certificate medico-legale sau alte nelămuriri, scrie-ne la adresa de mail probono@actedo.org. Vom transmite mesajul tău mai departe avocaților voluntari din Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului.

Dacă ești jurist și vrei să oferi asistență în mod voluntar şi gratuit persoanelor implicate în tregedie, te rugăm să ne scrii la probono@actedo.org! Vei fi inclus în lista noastră de contacte şi vei primi mesajele celor care au nevoie de informaţii.

Dacă ai suferit vătămări în urma tragediei, depune plângere penală în scris (descrie ce vătămări ai suferit, inclusiv din punct de vederere moral). Dacă ai fost citat ca martor, deși tu ești inclusiv persoană vătămată, nu este nicio problemă, calitatea ta se poate schimba prin formularea unei plângeri penale. Când te prezinți la secție, depune în scris și o plângere penală. Plângerea formuleaz-o în scris de acasă (în 2 exemplare, unul dintre ele rămâne la tine și obții pe el parafa poliției cu numărul de înregistrare şi data). Când dai declarație la poliție ai grijă șă se consemneze tot ceea ce ai spus și semnează declarația abia după ce o citești și ești de acord cu conținutul ei.

Doar calitatea de persoană vătămată și de parte civilă îți dă dreptul de a studia dosarul de urmărire penală, de a fi informat în legătură cu stadiul dosarului, de a depune acte/dovezi la dosar. Apropo de acte, să păstrezi cu mare grijă bonurile de îngrijiri medicale, documente de transport sau alte acte care îți dovedesc prejudiciul.

După ce faci plângerea penală, vei fi audiat/ă în calitate de persoană vătămată/parte civilă, procurorul va face investigaţii în cauză și ulterior va fi sesizată instanța de judecată.

Informațiile de mai sus sunt pur orientative, bazate pe Codul de procedură penală, iar pentru situația concretă a fiecăruia, parcursul juridic poate fi diferit.

logo_Retea_mic

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram