Menu
  Donează  
Menu

octombrie 31, 2014

Stop traficului de fete și femei!

18 octombrie, ora 15:30. Zumzet de voci vesele răsună în sala de festivități a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”. Nu, nu este o festivitate şcolară, iar o privire mai atentă asupra mulţimii dezvăluie că mare parte dintre participanți au ieşit de mult de pe băncile şcolii. Elevi şi studenţi, tineri absolvenţi, dar şi câţiva adulţi au hotărât să-şi rupă câteva ceasuri din sfârşitul lor de săptămână, pentru a le petrece nu plimbându-se prin parc sau odihnindu-se acasă, ci informându-se şi protestând împotriva traficului de persoane.

Cu ocazia celei de Stop trafic 2a opta ediţii a Zilei europene împotriva traficului de persoane, organizaţiile non-guvernamentale pentru drepturile omului şi egalitate de gen din ţară şi-au unit forţele pentru a organiza un eveniment simbolic, la nivel naţional, menit să atragă atenţia publicului larg privind gravitatea acestui flagel mondial şi care îi afectează pe numeroşi români. Iniţiativa Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, „Stop traficului de fete şi femei”, a avut ecou nu doar în Bucureşti, ci şi în Sibiu şi Cluj-Napoca, unde, prin intermediul Asociaţiei Artemis, al Asociaţiei V.I.V.A.D. şi al ACTEDO – Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului, cei peste 80 de voluntari au participat la o acţiune de informare, condusă de Eva Laszlo, expert în domeniu, iar apoi, în grupuri a câte 4-5 persoane şi echipaţi cu tricouri cu mesaje anti-trafic şi materiale informative (studii şi abţibilduri), şi-au îndreptat paşii spre cafenelele din centrul oraşului. Acolo, voluntarii au discutat şi au citit statistici şi mărturii ale victimelor traficului, interacţionând cu clienţii interesaţi de subiect. Aceasta a fost modalitatea paşnică a acestora de a protesta împotriva acestui fenomen, a doua cea mai profitabilă activitate ilicită din lume, după traficul de droguri, care întrece însă traficul de arme.

În intimitatea cafenelelor clujene, voluntarii au discutat cu cei interesaţi despre multiplele forme pe care le îmbracă traficul de persoane: exploatare sexuală şi prostituţie forţată, exploatare prin muncă, cerşetorie forţată şi prelevare de organe. Această sclavie a zilelor noastre afectează circa 4 milioane de persoane din lumea întreagă, dintre care câteva sute de mii sunt traficate anual în Europa. Statisticile sumbre care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de victime ale traficului de carne vie i-au pus pe gânduri pe participanţi, care s-au întristat să constante vulnerabilitatea femeilor în faţa fenomenului: 80% dintre victime sunt de sex feminin. Totodată, s-au cutremurat să afle că, în ceea ce priveşte exploatarea sexuală, aceasta le afectează în proporţie covârşitoare pe femei (96%), iar dintre acestea, o majoritate copleșitoare (84%) sunt minore.

Această epidemie globală, care a crescut semnificativ odată cu răspândirea Internetului, nu poate fi stopată doar prin activismul unor tineri cu avânt, ci prin muncă asiduă şi măsuri legislative eficiente, însă ceea ce vă vor spune voluntarii este că totul începe cu informare şi conştientizare, poate chiar  – de ce nu? – la o cafea cu lapte într-o sâmbătă după-masa.

Stop trafic 1

Alexandra Columban, ACTEDO - Articol preluat din ziarul Făclia, 22 octombrie 2014

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram